Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Lengyelországban március végéig foglalt az összes oltási időpont

Szerző: | 2021. január 24., 19:01 | Külföld

Köztisztasági dolgozó buszt fertőtlenít egy varsói buszpályudvaron a koronavírus-járvány megfékezése érdekében 2020. március 26-án (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lefoglalták Lengyelországban március végéig az összes oltási időpontot; több mint hárommillió ember kaphatja meg addig a koronavírus elleni oltást, ennél több személyt azonban vakcinahiány miatt egyelőre nem regisztrálhatnak – közölte a lengyel kormányfői hivatal vezetője vasárnapi sajtóértekezletén.

HIRDETÉS - AIP

A miniszterelnöki hivatalt irányító Michal Dworczyk emlékeztetett, hogy hétfőn megkezdődik a hetven év felettiek oltása. Az Európai Bizottsággal aláírt szerződés értelmében Lengyelország az első negyedév végéig 3,1 millió ember beoltására elegendő vakcinát kap, és már több mint hárommillióan fel is iratkoztak az oltásra. „Az, hogy nem minden érdeklődő kaphat most időpontot, nem a lengyelországi regisztrációs rendszer hiányosságaiból ered, hanem a vakcinahiányból. Az uniós szerződésben rögzített szállítmányok nagysága nem elégíti ki a lengyelországi szükségleteket” – magyarázta Dworczyk.

HIRDETÉS - AIP

Megerősítette, hogy logisztikailag Lengyelország felkészült arra, hogy március végéig több mint 11 millió ember beoltsanak. A konkrét időpontra még nem regisztrált idősebbek előjegyezhetnek a későbbi oltásra, amelyre az újabb vakcinaszállítmányok esetén kapnak majd automatikusan időpontot.

Az MTI tudosításában is idézett Dworczyk felidézte: Lengyelországba a hét elején 176 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett a tervezett 360 ezer helyett. Hétfőn újabb több mint 300 ezer adag szállítása várható, a következő három szállítmány pedig ennél valamivel kevesebb lesz. „A vakcinagyártók szerint a szállítmányokat március végéig pótolják, a kiesések miatt viszont meg kellett hosszabbítani az egészségügyi dolgozók oltását” – szögezte le a politikus.

Vasárnapi hatósági közlemény szerint Lengyelországban december 27-e óta 701 164 embert oltottak be a Pfizer-BioNTech, illetve a Moderna cég gyártotta vakcinákkal. A csaknem 38 millió lakosú országban vasárnap 4683 új korovanírus-fertőzést regisztráltak, 1287-tel kevesebbet, mint előző vasárnap. Kifejezetten a Covid-19 miatt 22 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 88 ember halt meg.

Lengyelországban e héten visszatértek a tantermekbe az iskolák alsó tagozatos tanulói, elsőtől harmadik osztályig. A többi korosztály továbbra is távoktatásban tanul. A boltok, a szállodák, az éttermek, a kulturális és sportintézmények működését érintő járványügyi korlátozásokat – az érintett szektorok egyre nagyobb elégedetlensége közepette – a kormány január végéig hosszabbította meg. A varsói kabinet a hét elejére ígért újabb járványügyi döntést. Nem hivatalos értesülések szerint leginkább a kereskedelmet érintő szigorítások bizonyos mértékű feloldása várható.

Címkék: koronavírus, Lengyelország, oltás, vakcina


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest