Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szerző: | 2021. január 24., 17:34 | Külföld

Marek Krajčí, Szlovákia egészségügyi minisztere (Fotó: Marek Krajčí / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem tízezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában az általános országos tesztelés szombati napján, és 0,77 százalékos fertőzöttségi arányt mértek – jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök pozsonyi sajtótájékoztatón vasárnap.

HIRDETÉS - AIP

A tavaly novemberihez hasonló – úgynevezett antigén tesztekkel végzett – általános országos tesztelés szombati napján mintegy 1,3 millióan vettek részt. Mivel a tesztelés hétfőn kezdődött és vasárnap estig tart, az eredmények még nem véglegesek. „Örülök, hogy az emberek bekapcsolódtak (a tesztelésbe), eljöttek és mindannyiunkban tudatosítják a projekt fontosságát” – idézte a szlovák kormányfőt a TASR hírügynökség. Matovic a részvételi arányt „tisztességes eredménynek” nevezte, szerinte a 1,5-3 millió résztvevővel tartott tesztelés jónak mondható.

HIRDETÉS - AIP

Az 5,5 millió lakosú országban most tartott tesztelés elvileg önkéntes, ugyanakkor január 27-től február 7-ig a negatív Covid-teszttel nem rendelkezőkre kijárási korlátozások vonatkoznak majd – írja tudósításában az MTI. Marek Krajcí egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón bejelentette: egy héttel később újabb tesztelést tartanak, de már csak azoknak a járásoknak egy részében, ahol a mostani vizsgálatok végeredményei szerint a legtöbb fertőzöttet találták.

A jelenlegi eredmények szerint az országos tesztelésen a kelet-szlovákiai Nagyrőce (Revúca) járásban volt a legmagasabb az újonnan kimutatott fertőzöttek aránya. Krajcí szerint a tesztelés végeredményei várhatóan egyszázalékosnál magasabb fertőzöttségi arányt mutatnak majd, mivel hétköznap a szombaton mértnél jelentősen magasabb volt a fertőzöttségi arány. Az egészségügyi miniszter két nappal ezelőtti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy Szlovákiában fokozatosan javul a helyzet, és az ország már túl van a járvány második hullámának csúcspontján.

Északi szomszédunknál a december végén megkezdett oltási program keretében eddig mintegy 90 ezer személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

Címkék: koronavírus, országos tesztelés, Szlovákia, tesztelés


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest