Két ország több millió oltást adott már be, mégis rekordokat dönt a járvány

Két ország több millió oltást adott már be, mégis rekordokat dönt a járvány

Ultraortodox zsidó férfi szalad a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt újabb korlátozások elleni tiltakozáson Jeruzsálemben 2020. július 13-án (Fotó: MTI/AP/Oded Balilty)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Arab Emírségek második helyen áll a globális oltási versenyben, múlt hét végére a lakosság negyede megkapta legalább az első oltást. Ennek ellenére a járvány új erőre kapott az országban, hétfőre minden eddiginél több, 3591 megbetegedést regisztráltak, a hatóságok szerint félő, hogy kicsúszik a kezükből az irányítás, és a vírus kontrollálhatatlan terjedésnek indul. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy számos korlátozást léptettek életbe, és menesztették az egészségügyi hatóság vezetőjét.

Az Emírségekben a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően korábban minden, tavasszal bevezetett korlátozást feloldottak, és tárt karokkal várták a turistákat, akik a téli hónapokban is szabadon élvezhették a nyár örömeit. Néhány hete azonban látványosan emelkedni kezdett a naponta regisztrált új megbetegedések száma, mára pedig, ahogy láttuk, minden korábbinál jobban begyorsult a járvány.

Ennek hatását pedig nem csupán az Emírségekben érzékelik, de a hazatérő turisták miatt más országokban is. Izraelben a járványügyi vizsgálatok az eddigi leghosszabb fertőzési láncolatot derítették fel: egy három héttel ezelőtt Dubajból visszatérő izraeli turista 180 embernek adta át az Emírségekben elkapott koronavírust.

Ez utóbbi azért is érdekes, mivel Izraelben hasonló a helyzet, mint az Öböl-menti országban. A zsidó állam lakosainak csaknem 30 százaléka már megkapta az első, tíz százaléka pedig már a második oltást is, a járvány azonban – bár úgy tűnik, visszaszorulóban van – még mindig komoly gondot okoz.

A korlátozások miatt már második napja tartanak a zavargások a Tel-Aviv melletti Bné Brak ultraortodox városban, ahol a tiltakozók felgyújtottak egy autóbuszt is. Az ultraortodoxok tiltakozása Jeruzsálemben is erőszakba torkollt, ott egy villamosmegállóban törtek-zúztak, betörték egy szerelvény ablakait, valamint megrongálták a jegyvásárló automatákat. A zavargás résztvevői kövekkel dobálták a lakónegyedük, a Mea searim egyik kereszteződésében elhaladó autókat, szemetes kukákat gyújtogattak fel és elzárták az utakat.

Több ultraortodox irányzat képviselői is ellenállnak az állami korlátozásoknak, nyitva tartják az iskolákat, és több száz fő részvételével zajló rendezvényeket szerveznek.

Az izraeli járványügyi szakembereket mindeközben az aggasztja leginkább, hogy terjednek a vírus új variánsai, és nő a fertőzöttek száma a gyerekek körében. A beoltottak és a fertőzöttek magas számának együttes jelenléte miatt ugyanis egy új, „izraeli vírusvariáns” alakulhat ki.Vagyis hiába esik meredeken a kórházi kezelésre szorulók száma, a járványt még mindig nem sikerült megfékezni. Ezért a lazítás is sokkal lassabban, és óvatosabban engedhető meg – figyelmeztetett az ország járványügyi „cárja”, Nachman Ash.

Mindeközben az izraeli kormány vasárnapi ülésén megszavazta a tel-avivi Ben Gurion repülőtér „hermetikus zárlatát” a személyszállító gépek számára hétfő éjféltől vasárnap éjfélig. Ezen időszakban csak humanitárius okokból landolhatnak gépek, illetve teherszállító repülőket fogadnak. Az intézkedést elsősorban a koronavírus új változatainak behurcolásának megakadályozása érdekében hozták.

Az izraeli járványhelyzetnek az egészségügyin túl komoly politikai tétje is van, hiszen az országban márciusban választásokat tartanak. Benjamin Netanjahu jelenlegi kormányfő számára ezért is kiemelten fontos az oltási program sikere.