A homofób és rasszista Margaret Courtot kitüntették, de a teniszezővel nem tud mit kezdeni Ausztrália

A homofób és rasszista Margaret Courtot kitüntették, de a teniszezővel nem tud mit kezdeni Ausztrália

Margaret Court (balra) az 1971-es wimbledoni párosdöntőben (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Margaret Court az aursztrálok egyik legsikeresebb teniszezője, Ausztrália-renddel tüntették ki néhány napja. A most 78 éves nő megnyerte az összes Grand Slam tornát, sok egyéb mellett. Így magától értetődő lenne, hogy körülrajongják, díjakkal halmozzák el, teniszpályákat neveznek el róla (bár ez Courtnál furán hangzik, hiszen a neve eleve pályát jelent), és általános megbecsülés övezi.

Csakhogy Courttal van egy apró probléma: a hölgy nagyon szeret hangot adni rasszista és homofób nézeteinek, és erre még büszke is, a vallásos szólásszabadsághoz való jogát hangoztatva. A női tenisz világa például szerinte tele van leszbikusokkal.

Martina Navratilováról például ezt mondta: „egy nagyszerű játékos, de én azt szeretném, ha olyasvalaki állna a csúcson, akire a fiatalabb játékosok felnézhetnek. Nagyon szomorú, hogy a gyerekek ki vannak téve a homoszexualitás látványának.”

Rasszizmussal akkor kezdték vádolni, amikor a fajüldöző dél-afrikai apardheid rendszerről mondott kedveseket, 50 évvel ezelőtt, amikor mindennapos volt a feketék jogfosztottsága az országban: „Szeretem Dél-Afrikát. Hát persze, hogy továbbra is el fogok oda menni játszani. Tragédia, amikor a politika beleszól a sportba. Ha engem kérdeznek, a dél-afrikai faji szituáció jobban szervezett, mint bárhol máshol, biztosan sokkal jobban, mint az Egyesült Államokban.”

Court 30 éve egy protestáns egyház lelkészeként működik, és véleményének prédikációiban is hangot ad. Courtot nézetei ellenére a néhány nappal ezelőtt tartott Ausztrália-napon, az ország legfontosabb nemzeti ünnepén a legnagyobb kitüntetéssel jutalmazták. Ez világméretű tiltakozóhullámot váltott ki, ami miatt az ausztrál politikusoknak magyarázkodniuk kellett: szerintük a teniszező az országért mutatott sportteljesítménye és nem véleménye miatt kapta meg a díjat.

Ugyanakkor Court saját bevallása szerint a nemsokára kezdődő Ausztrál Openre már nem hívták meg, amit ő természetesen a szólásszabadsághoz fűződő jogainak lábbal tiprásaként értékel.