Az AstraZeneca cáfolja, hogy a vakcinája időseknek ne lenne jó

Az AstraZeneca cáfolja, hogy a vakcinája időseknek ne lenne jó

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Handelsblatt és a Bild német lapok hétfőn azt írták, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája az időseknél csak 8 százalékban hatékony. A cég kategorikusan cáfolja ezt az információt, „teljesen hamisnak” nevezve azt, írja a 444.

A lapértesülések kormányzati forrásokra hivatkozva, egybehangzóan 10 százalék alatti és 8 százalékos hatékonyságról számoltak be, és ezért az információk szerint az Európai Gyógyszerügynökség 65 év felettieknek nem is fogja engedélyezni a vakcinát. Az EMA döntése napokon belül várható.

A gyártó cég szerint ebből semmi sem igaz. Szerintük a klinikai tesztek bizonyították, hogy minden beoltott idős személy szervezete termelt ellenanyagokat, és a brit hatóságok is javasolják az idősek számára.

Eközben a cég, amelynek vakcináját még nem is engedélyezték az Unió területén (így a magyar OGYÉI engedélye gyakorlatilag értelmetlen volt – ha a politikai szempontokat és az orosz vakcina körüli ellentmondásokat nem számítjuk), máris bejelentette, hogy ellátási gondok miatt a felére csökkenti az első negyedévben várható szállításokat.

Címkék: vakcina