Az Egyesült Királyságban sikerült lefékezni a járvány terjedését

Az Egyesült Királyságban sikerült lefékezni a járvány terjedését

Koronavírus-tesztre várakoznak emberek egy kijelölt egészségügyi intézmény bejárata előtt Londonban 2020. szeptember 21-én (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének lassulását, legrosszabb esetben stagnálását mutatja a terjedés dinamikáját mérő R reprodukciós mutató pénteken ismertetett új becslési sávja. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató országos átlagban jelenleg 0,7 és 1,1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A becslési sáv alsó széle a múlt hetihez képest lejjebb, a felső érték minimális mértékben feljebb került: a SAGE egy hete 0,8-1 közötti reprodukciós rátát tett közzé. A SAGE számítási módszertana szerint múlt héten mért 0,8-1 R ráta az új koronavírus-fertőzések számának 1 és 4 százalék közötti napi csökkenésére vallott.

A most közzétett új, 0,7-1,1-es becslés a testület ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy a naponta bekövetkező új fertőzések száma a stagnálás és a 0,5 százalékos csökkenés közötti sávban lehet. A SAGE pénteken ismertetett új kimutatása szerint az országos átlagon belül Londonban, a nagy-britanniai járvány korábbi gócpontjában jelenleg 0,6-0,9 az R mérőszám; ez a legalacsonyabb regionális nagy-britanniai reprodukciós becslési sávok közé tartozik.

Ennek alapján a brit fővárosban minden nap 2-7 százalékkal csökken az előző 24 órához mérve az új koronavírus-fertőzések száma. A SAGE a hónap elején még 1,2-1,3 közötti R rátát mutatott ki országos átlagban. Ez azt jelentette, hogy naponta akkor még 2-5 százalékkal emelkedett az új fertőzések száma Nagy-Britannia egészében.

A brit egészségügyi hatóságok visszamenőleges becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaly tavaszi első hullámának tetőzése idején 3,5 körül lehetett az R mutató, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. Ez exponenciális ütemben gyorsuló terjedési sebességet jelzett.

A visszamenőleges számítások alapján tavaly áprilisban valószínűleg meghaladta a százezret a napi új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában, bár az akkor még igen szűkös tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét lehetett kiszűrni. A brit egészségügyi minisztérium új adatai szerint az elmúlt időszakban 20-28 ezer között mozog a szűrővizsgálatokkal naponta kimutatott új fertőződések száma.

Ez is jelentős csökkenés, mivel az év elején még 60-70 ezer új koronavírus-fertőzést szűrtek ki országszerte. A brit kormány január első hetében jelentős szigorításokat léptetett életbe. A korlátozó intézkedések értelmében az Angliában élők csak a legindokoltabb esetekben - például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából - hagyhatják el otthonukat, illetve akkor, ha valaki családon belüli erőszakcselekmény vagy veszélyhelyzet elől kénytelen menekülni.

Munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható. A vendéglátóhelyek, a szabadidőközpontok, a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok zárva tartanak. Emellett ütemesen halad a december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány is: eddig 7,5 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. (MTI)