Putyin egykori dzsúdópartnere állítja, övé a fekete-tengeri palota

Putyin egykori dzsúdópartnere állítja, övé a fekete-tengeri palota

Az impozáns palota a Fekete-tenger partján (Fotó: Alekszej Navalnij/YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arkagyij Rotenberg üzletember, Putyin egykori dzsúdópartnere szombaton jelentette be, hogy övé az a szóban forgó palota, amit korábban Alekszej Navalnij és az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány oknyomozása Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tulajdonított. Ez az érintett a Mash nevű orosz hírszolgáltató Telegram-csatornáján jelentette be, amelyet a Kreml-közeli RT hírtelevízió is idézett.

– Innentől már nem titok, én vagyok a haszonélvező – állítja Rotenberg, aki két éve jutott az 17691 négyzetméteres, 100 milliárd rubelre (mintegy 400 milliárd forintra) taksált fekete-tengeri palotához. Navalnijék mintegy két órás videója szerint a több mint impozáns luxuslak Vlagyimir Putyin orosz elnöké. Putyin ezt a felvételek publikálása után természetesen tagadta.

Rotenberg azt nem árulta el, pontosan hogyan jutott a palotához, csupán annyit közölt, hogy több hitelező is részt vett az üzletben. Ahogy ügyről író Telex emlékeztet, a 69 éves Rotenberg Oroszország egyik leggazdagabb embere, egyes források szerint 2019-ben 75 milliárd rubelért – átszámítva körülbelül 300 milliárd forintért – adta el részesedését a Sztrojgazmontazs gázvezeték-építéssel foglalkozó vállalatban.

Az üzletember neve is szerepel azoknak az orosz személyeknek a listáján, akiket az Egyesült Államok és más nyugati országok szankciókkal sújtottak a Krím félsziget 2014-es annektálása miatt.