Hamarosan érkezhet az újabb európai engedélyezésű vakcina

Hamarosan érkezhet az újabb európai engedélyezésű vakcina

Oltanak a Novavax vakcinával (Fotó: Novavax.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagai után egy újabb nyugati fejlesztésű vakcina, a Novavax oltóanyagának engedélyezési folyamatát kezdte meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), tudósít a HVG.

Ez az úgynevezett rolling review folyamat, ami azt jelenti, hogy a laboratóriumi eredményeket még azelőtt értékelik, hogy hivatalosan benyújtanák a forgalomba hozatali engedélkérelmet, hogy ezzel is gyorsítsák a folyamatot (az EMA szakemberei sajnos képtelenek olyan hatékonyan dolgozni, mint a magyar OGYÉI, így több napig is eltart az engedélyezés náluk).

A Novavax oltása a teljes vizsgált populációban 89 százalékos hatékonyságú, bár meg kell jelezni, hogy úgy tűnik, a dél-afrikai mutáns vírus jelentősen csökkenti a hatásosságát. Az Európai Unió a Novavaxszal is leszerződött, és 100+100 millió adag vakcinát vásárolhat tőlük.

Az orosz Szputnyik vakcinára már megkérték az EMA engedélyét, annak vizsgálata napokon belül megkezdődhet. A magyar kormány által millió számra vásárolt kínai Sinopharm vakcinára azonban mindeddig nem adtak be forgalomba hozatali engedélykérelmet az EMA-hoz, ami sok szakértő szerint legalábbis gyanús, hiszen az üzleti logika azt diktálná, hogy az Európai Unió jelentette hatalmas piacot nem hagyhatja ki egyetlen gyártó sem, ha valóban hatékony és biztonságos vakcinával rendelkezik.

Persze, ha a kínaiak attól tartanának, hogy az EMA visszadobná a vakcinájukat, akkor érthető lenne az óvatosság. Magyarországon mindennek ellenére már engedélyezték az oltóanyagot.

Címkék: védőoltás, Novavax, ema