Külföldiek is megkaphatják ingyen a koronavírus elleni oltást Szerbiában

Külföldiek is megkaphatják ingyen a koronavírus elleni oltást Szerbiában

A szerb kormány sajtóhivatala által közreadott kép Ana Brnabic miniszterelnökről, amint beoltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával Belgrádban 2020. december 24-én. A vakcinát Brnabic kapta meg elsőként Szerbiában, ahol a 70 éven felüliek beoltásával megkezdődött az országos oltási kampány. MTI/AP/Szerb kormány sajtóhivatala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A euprava.gov.rs (ami a szerb e-közigazgatási portál) lehetővé teszi azoknak a külföldi állampolgároknak is, hogy regisztrálják magukat a koronavírus elleni vakcinára, akiknek tartózkodási engedélyük sincs Szerbiában, így többen már be is oltatták magukat, miközben a szerb állampolgárok arra várnak, hogy végre hívják őket – írja a Balkáni Oknyomozó Újságíró Hálózat (BIRN), amely szerint az észak-macedóniai állampolgárok közül többen is éltek ezzel a lehetőséggel Dél-Szerbiában, ők az oltást ingyen kapták meg.

Az oltáshoz a kínai Sinopharm vakcináját használják.

A BIRN szerint így elegendő csupán beszerezni egy szerb SIM-kártyát (amit Szerbiában bármelyik újságosnál lehet venni regisztráció nélkül), majd jelentkezni a szerb e-közigazgatási portálon, a jelentkező akár még a külföldi útlevelének a számát is megadhatja. Ráadásul azok, akik már megkapták az oltást, arról számoltak be, hogy a szerb kórházakban senki nem kérdezett tőlük semmit, nem is ellenőriztek semmit, az egész eljárás mindössze néhány percig tartott.

Az oknyomozó hálózat újságírói ezután rákérdeztek a szerb kormánynál, az egészségügyi minisztériumnál és a Batut Intézetnél, hogy miért nem élveznek elsőbbséget a szerb állampolgárok az oltásnál, illetve hogy miért vannak előnyben a külföldiek és hogy vezetnek-e nyilvántartást a beoltott külföldiekről, azonban a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

Szerbiában, a világ nagy részéhez hasonlóan, jelenleg az idős, beteg emberek oltása zajlik, a szakmájuk miatt elsőbbséget nem élvező fiatal felnőttek oltása még nem kezdődött el.