A cseh kormány már azon gondolkodik, hogy anyagilag is ösztönözze polgárait a tesztelésre

A cseh kormány már azon gondolkodik, hogy  anyagilag is ösztönözze polgárait a tesztelésre

Andrej Babis cseh miniszterelnök megkapja a koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát a prágai katonai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/AP/Petr David Josek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem jó a koronavírus-járvány alakulása Csehországban – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken a prágai repülőtéren, mielőtt elindult Budapestre.

– Hatalmas tesztelési kapacitásaink vannak, de mit teszteljünk, ha nincsenek emberek – mondta a cseh miniszterelnök újságíróknak. Úgy vélte: a probléma abban rejlik, hogy a betegek nem jelentkeznek időben, csak akkor tesznek valamit, ha állapotuk már rosszra fordul, és kórházi kezelésre szorulnak.

– Meg kell magyaráznunk az embereknek, hogy elsősorban saját maguknak kell ügyelniük az egészségükre – szögezte le Babis. Ezen a téren a miniszterelnök szerint tavasz óta sokat romlott a helyzet a csehek körében. –Sajnos, az emberek most ritkábban fordulnak orvoshoz és vetik alá magukat tesztelésnek – tette hozzá.

December közepe óta Csehországban ingyenesek az antigéntesztek, és jelenleg minden állampolgár már háromnaponta vizsgáltathatja meg magát. A tesztelés iránt karácsony előtt volt a legmagasabb az érdeklődés, amikor naponta több mint 40 ezret is végeztek. Az utóbbi hetekben a napi antigéntesztek száma átlagban 25 ezer körül mozog. A komplexebb PCR-tesztek napi átlaga jelenleg 30 ezer körül van.

A cseh kormány mérlegeli, hogy anyagilag is ösztönözze a polgárokat a tesztelésre. Az elképzelések szerint mindazok, akik a tesztelés eredménye alapján karanténba kerülnének, a jövőben még napi mintegy 250 vagy 500 koronás állami támogatást is kapnának a karantén idejére. Ugyanakkor emelkedne a betegeknek nyújtott segélyek nagysága is. A kormány hétfőn tűzi napirendre a témát.

Andrej Babis szerint szintén a jövő hét elején tárgyalnak arról, hogy a romló járványhelyzet miatt szigorítják-e az érvényes óvintézkedéseket.

Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. Amennyiben ezt nem hosszabbítják meg, sokak véleménye szerint összeomolhat a cseh egészségügy, és a járvány ellenőrzés nélkül terjedhet. – Nem tudom elképzelni, hogy bárki is felelősséget vállalna azért, hogy nem lesz meghosszabbítva a szükségállapot – mondta Babis kérdésre válaszolva.

A cseh ellenzéki pártok egybehangzóan elutasítják a szükségállapot meghosszabbítását. A kisebbségi kormánykoalíciónak eddig mindig a kormányt kívülről támogató kommunisták segítségével sikerült ezt elérnie. A kommunisták ezúttal azonban haboznak, mert szerintük a kabinet nem teljesítette a legutóbb nekik adott ígéreteit. A cseh képviselőház a szükségállapot kormány által kért meghosszabbítását csütörtökön tűzi napirendjére.

A cseh kórházakban jelenleg mintegy 5800 koronavírusos beteget ápolnak, közülük mintegy 800 állapota súlyos. Szakértők szerint a legnagyobb problémát pillanatnyilag nem a kórházak kapacitása, hanem az egészségügyi személyzet hiánya okozza.

Csehországban a járvány második hulláma is sokkal súlyosabbnak bizonyult, mint Magyarországon, a csúcsidőszakban majdnem ötször annyi napi új megbetegedést regisztráltak, és közel háromszor annyian hunytak el, mint nálunk. A járványgörbe alakulását vizsgálva az is feltűnő ugyanakkor, hogy a második hullámban hazánk néhány hetes csúszással követte Csehországot, bár az adatok szerencsére jóval alacsonyabbak maradtak, a tendencia jól látszik. Remélhetőleg a harmadik hullám esetében nem követjük a cseh járványhelyzetet, de nem árt követni az ottani eseményeket.