Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szinte minden olasz parlamenti párt támogatja az új miniszterelnököt

Szerző: | 2021. február 06., 21:41 | Külföld

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökeként sajtóértekezletet tart az EKB kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után Frankfurtban 2019. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlamenti pártok mindegyike feltételekkel ugyan, de támogatja a kormányalakítással megbízott Mario Draghit, aki szombaton zárta le a politikai erőkkel tartott konzultáció első körét. Egyedül a Giorgia Meloni vezette jobboldal mond nemet.

HIRDETÉS - AIP

Az Európai Központi Bank egykori elnöke, saját iroda hiányában, a római alsóházban folytatta a kormányalakítási egyeztetést. Az egymás után fogadott pártküldöttségek sorát a Matteo Salvini vezette Liga és az január 19-ig kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) zárta, az utóbbi delegációját az alapító Beppe Grillo vezette.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Matteo Salvini a Draghival tartott találkozót követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Liga nem szabott feltételeket, nem kért miniszteri posztokat, és nem emelt vétót semmilyen más párt esetleges kormányzati részvételével szemben. Salvini arra utalt, hogy a baloldali pártok nemet mondtak a Ligával közös kormányzásra.

„Pártérdekek helyett az ország érdekeit tesszük az első helyre” – jelentette ki Matteo Salvini. Hangoztatta, hogy a jelenlegi egészségügyi és gazdasági válsághelyzetben a Liga teljes szerepet kíván vállalni, és külső támogatás helyett kész aktív kormányzati munkát végezni. „Részt kívánunk venni egy olyan kormányban, amely emelt fővel képviseli az olaszokat Brüsszelben” – hangoztatta a Liga vezetője. Salvini megjegyezte, a jobbközép koalíció vezetőjeként inkább részt vesz a 200 milliárd euró gazdasági helyreállítási források megfelelő felhasználásában, minthogy messziről szemlélje ezek szétosztását. Egyetlen feltételként Matteo Salvini azt szorgalmazta a leendő miniszterelnöktől, hogy ne emelje az adókat.

Sajtóértesülések szerint, ha részben szakértői, részben politikai kormány alakul, a Liga képviseletében Giancarlo Giorgetti, Salvini jobbkeze juthat tárcához. A Liga képviselőházi frakcióvezetője, Riccardo Molinari viszont úgy nyilatkozott, hogy a párt Matteo Salvinit jelöli miniszternek. A jobbközép koalícióhoz tartozó Hajrá Olaszország (FI) támogatásáról biztosította Mario Draghit már pénteken. Egyedül a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) mond nemet választásokat szorgalmazva.

Meloni szombati sajtónyilatkozatában az hangoztatta: “Nem igaz, hogy nem lehet választásokat tartani, nem igaz, hogy jót tesz az országnak a kormány, amely ellentétes elképzeléseket valló pártokat tömörít, nem igaz, hogy a szakértői kormány, bármennyire tekintélyes, jobban teljesít mint a nép által választott”. Elemzők szerint a felmérésekben folyamatosan erősödő, 16 százalék körüli FdI az új kormánnyal szembe helyezkedve növelheti a támogatottságát növelheti. A Liga kockáztat, és szavazókat is veszíthet, de Matteo Salvini a közgazdász Mario Draghi támogatásával adhat „intézményes elismerést” pártjának a nemzetközi és európai politikai színtéren. A Liga vezetője Mario Draghi mellett készülhet fel a következő választásokon célba vett miniszterelnöki szerepre.

Az Öt Csillag Mozgalomnak szombat reggel a mozgalomból lett párt alapítója, Beppe Grillo humorista tartott egyórás motivációs előadást a kormányból kiesett párttagok ösztönzésére. Ezt követően a párt Grillo vezette küldöttsége Mario Draghival egyeztetett. Az M5S is támogatja az alakulóban levő kormányt azzal a feltétellel, hogy a lemondott miniszterelnök Giuseppe Conte miniszteri posztot kap, és az M5S-é lesz a környezetvédelmi tárca. Vélemények szerint Mario Draghi számára nem lesz könnyű feladat egy csapatban összefogni a Ligát és a baloldali Demokrata Pártot (PD). Egyedül az M5S-nek mindegy – vélték a kommentárok -, mivel a Ligával, majd a PD-vel is kormányzott. A Liga részvételének híre azonban az M5S és a PD tagságában is tiltakozási hullám indult.

Draghi úgy nyilatkozott a tárgyalások után, hogy “rám vár a tárgyalások összegzése, a pártok pedig majd a parlamentben mondanak véleményt”. Mario Draghi hétfőn a szakszervezetekkel egyeztet, majd újabb konzultációs kört tart a pártokkal. Előrejelzések szerint legkésőbb szerdán mutathatja be kormányalakítási elképzeléseit  az államfőnek. (MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Mario Draghi, Olaszország


A komikus, aki körül mindig forr a levegő

A komikus, aki körül mindig forr a levegő

Fia nemierőszak-ügye kapcsán vétette észre magát újra Beppe Grillo egykori politikus, akit az áldozathibáztatás miatt még az általa alapított pártba belépő volt olasz kormányfő is finom kritikával illetett.

Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

Portói csúcs: arccal India felé

Portói csúcs: arccal India felé

A koronavírus-helyzettel, a járvány utáni gazdasági újjáépítéssel és az Európai Unió és India kapcsolatával foglalkoztak az uniós állam- és kormányfők két napos informális találkozójukon.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest