Nem laboratóriumból került ki, és talán nem is Kínából származik a vírus a WHO kutatói szerint

Nem laboratóriumból került ki, és talán nem is Kínából származik a vírus a WHO kutatói szerint

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői védőruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február 2-án. Vuhan, a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa a világjárvány legelső, ismert gócpontja. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 kérdésekben illetékes egyik vezetőjének közleménye szerint a küldöttség tagjai eredményesnek tartják az eddigi megbeszéléseket kínai partnereikkel. MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csalódniuk kellett azoknak, akik nagy bejelentést vártak a járvány kitörésével kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínában vizsgálódó kutatócsoportjától, a keddi sajtótájékoztatójukon, azon ugyanis nem sok olyan hangzott el, amit eddig ne tudtunk volna.

Liang Van-nien, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság Covid-19 részlegének vezetője elmondta, a vírus állatról került az emberre, ám azt továbbra sem tudni, hogy melyik faj lehetett a felelős a fertőzésért. Ahogy az korábban is felmerült, a denevér vagy a tobzoska lehet a legesélyesebb jelölt, de a nyérc és a macskák rendkívüli fogékonysága a fertőzésre azt jelzi, hogy más fajokat is alapos vizsgálat alá kell vetni.

A kínai professzor elárulta, a vírusnak már a járvány kitörésekor is több mutációja létezett, és ezek nagy valószínűség szerint már az első vuhani esetek felfedezése előtt jelen voltak más régiókban. Arra azonban nincs elegendő bizonyíték, hogy Vuhanban már 2019 decembere előtt is felbukkant volna a vírus. Hozzátette, a járvány egyik gócpontja valóban az élőállatok kereskedelme miatt gyanússá vált Huanan piac volt, ám számos beteg máshol kapta el a fertőzést. Azt egyelőre nem tudják megmondani a kutatók, hogy miként jutott be a piacra a kórokozó. További vizsgálatokat igényel annai kiderítése is, hogy a fagyasztott áruk milyen szerepet játszhattak a vírus elterjedésében – hangsúlyozta Liang Van-nien.

Peter Ben Embarek, a WHO csapatának vezetője rámutatott, bizonyítékot találtak rá, hogy a vírus jelen volt Vuhanban a piacon kívül is, 2019 decemberében, vagyis a kórokozó több pontról indult egyszerre hódító útjára. A járvány korábbi kitörésére ugyanakkor nem találtak bizonyítékot, az eddigi vizsgálatok tehát nem írják át a pandémia korábban felvázolt forgatókönyvét. E szerint a vírus valóban állatoktól származik, legvalószínűbb módon a denevérekben alakult ki, ám feltehetően egy másik faj közvetítésével ugrott át az emberekre, de akár a fagyasztott élelmiszerek is játszhattak közvetítő szerepet, ennek tisztázása további vizsgálatot igényel. Az azonban már most valószínűnek látszik, hogy nem Vuhanban került az állatokról az emberre a kórokozó.

– Rendkívül valószínűtlen, hogy laboratóriumból szabadult volna ki a vírus – hangsúlyozta Embarek. Ez irányban nem is vizsgálódnak tovább a csapat tagjai. A járvány korai szakasza kerül a fókuszba, különös tekintettel a piaci dolgozókra, és beszállítókra, hiszen ha a fagyasztott élelmiszer okozta a fertőzést, akkor meg kell vizsgálni, hogy honnan érkeztek a termékek – fogalmazott a WHO csapatának vezetője. Hozzátette, könnyen elképzelhető, hogy a vírus útja határokon átívelő volt, vagyis más országból is érkezhetett Kínába.

Újságírói kérdésre a kutatók részletezték: ha a vírus egy laboratóriumból jutott volna ki, feltételeznünk kellene, hogy emberi kéz alkotta, ezt azonban több kutatás is cáfolta. Ráadásul, a kórokozónak nyomot kellett volna hagynia a laborban, ahonnan származik, erre azonban a jelenlegi vizsgálat során semmilyen bizonyítékot nem találtak a vuhani intézményekben.

Min ismert, a WHO kutatócsoportja hónapig tartó egyeztetéseket követően, január közepén érkezett meg Vuhanba, hogy a vírus eredetét vizsgálják. Választ keresnek egyebek mellett arra, hogy milyen úton terjedhetett emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus. A szakértők kutatóintézetek, kórházak dolgozóival készítenek interjúkat, és felkeresik azt a piacot is, ahol először feltűnt a kórokozó.

A kínai hatóságok eleinte mindent elkövettek, hogy a nemzetközi csapat tagjai ne találkozhassanak a vuhani áldozatok családjaival, végül néhány helyi lakost mégis a kutatók közelébe engedtek. Az ázsiai ország tavaly nyáron stratégiát váltott a járvány kommunikációjában, és egyre többször utalt rá, végül már nyíltan állította, hogy a vírus nem tőlük származik, vagyis Kína is áldozat csupán.

Ezt tudományosan is igyekeznek alátámasztani, és két, egymással összefüggő tanulmányban is – az egyik részben a Molecular Phylogenetics and Evolution szaklapban jelent meg – új elmélettel állnak elő. Eszerint a Sars-CoV-2 vírus már számos kontinensen felbukkant, mielőtt Vuhanból indulva világjárványt okozott – írta tavaly novemberi összefoglalójában a South China Morning Post.