Katonai fejlesztésű kínai vakcinával oltanak Mexikóban

Katonai fejlesztésű kínai vakcinával oltanak Mexikóban

Koronavírus-vakcina, illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világon elsőként Mexikó adott vészhelyzeti, sürgősségi engedélyt arra a kínai vakcinára, amelyet a kínai Népi Felszabadító Hadsereg tudósaival közösen fejlesztett a CanSino Biologics. A latin-amerikai ország összesen 35 millió adagot rendelt a tiencsini székhelyű CanSino vállalattól. Az oltóanyag nagy előnye, hogy elég belőle egyetlen oltás – írja a South China Morning Post

A CanSino vakcinája már a klinikai tesztelés harmadik fázisában jár, és tömegesen próbálják ki Mexikó mellett Pakisztánban, Oroszországban, Chilében valamint Argentínában. A pakisztáni egészségügyi miniszter nemrég arról beszélt, hogy a vakcina közbülső nemzetközi teszteredményei alapján 65,7 százalékos hatásosságról lehet beszélni. Ugyanakkor 90,98 százalékban képes megakadályozni a súlyos megbetegedést. Ennél többet azonban nem volt hajlandó elárulni a miniszter, illetve a kínai cég sem.

A hongkongi portál szerint a CanSino termékét eddig Kínában is csak katonai használatra engedélyezték, a lakosságot egyelőre nem oltják vele.

A CanSino a második olyan engedélyezett vakcina, amelyből egyetlen oltás is elegendő, és csak sima hűtést igényel. A másik egydózisú oltóanyagot az amerikai Johnson and Johnson gyártja, ez utóbbi hatékonysága 65 százalékos.

A kínaiak más országok által engedélyezett vakcinái közül a Sinopharm kétdózisos oltóanyaga – ebből jön 500 ezer adag a jövő héten Magyarországra – 79, 34 százalékos, míg a brazil tesztelés során a Sinovac 50,4 százalékos hatékonysággal véd a fertőzés ellen. A CanSino vektor vakcinát gyárt, vagyis egy, a koronavírustól eltérő vírust használnak a bejuttatáshoz, amelynek során a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét a vektorként használt vírus genetikai állománya hordozza. 

Mexikó is azért vásárolt kínai oltóanyagot, mert általános vakcinahiánnyal küzd, a további amerikai Pfizer/BioNTech és az orosz Szputnyik V-szállítmányok érkezése csak a hónap második felében várható. Mexikó eddig összesen 760 ezer adag Pfizer vakcinát kapott, és ebből már csak 89 ezer maradt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.