Napirendre tűzi az Európai Parlament a Klubrádió ügyét

Napirendre tűzi az Európai Parlament a Klubrádió ügyét

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament márciusi ülésén a képviselők a magyar és lengyel sajtószabadság helyzetét fogják megvitatni – értesült a Népszava.

Az Európai Parlament márciusi plenáris ülésén megvitatja a magyar és a lengyel média helyzetét — értesült a Népszava. A döntést az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciája (házbizottság) hozta meg csütörtökön.

Az Európai Néppárt (EPP) a napokban javasolta, hogy a képviselő-testület sürgősen tűzze napirendjére a lengyel kormánynak a szabad sajtó elhallgattatását célzó intézkedései nyomán előállt helyzetet. A Szocialisták és Demokraták politikai csoportja a házbizottság ülésén harcolta ki, hogy ezzel párhuzamosan vitassák meg a magyar médiaszabadságot sújtó friss fejleményeket, elsősorban a Klubrádió működését ellehetetlenítő kormányzati lépéseket.

Az ügyben az Európai Bizottság is vizsgálódik: a Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján.

– A uniós államok jogállamisági helyzetét elemző tavalyi jelentésünkben már kifejeztünk ezzel összefüggő aggályokat – tette hozzá. Hangsúlyozta: a bizottság már kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

Wigand szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat.
– Az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyünk a megfelelő lépéseket, amennyiben ez lehetséges és szükséges lesz – hangsúlyozta a szóvivő.

Az ügy előzménye, hogy a Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hirdetett a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék kedden. Az egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak vasárnapig használhatja frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni. Az ügy miatt az Egyesült Államok és az Európai Bizottság is kifejezte aggodalmát.

Ugyanakkor Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős nemzetközi államtitkár a Twitteren úgy reagált a történtekre, hogy „a Klubrádió súlyos szabálysértéseket követett el, nem egyszer, nem kétszer, hanem hatszor sértette meg az alapszabályokat.”