Izraelnek bőven elég vakcinája van, de egyre kevesebben oltatnák be magukat

Izraelnek bőven elég vakcinája van, de egyre kevesebben oltatnák be magukat

Ultraortodox zsidó egészségügyi dolgozó koronavírus elleni oltóanyagot ad be egy jeruzsálemi oltóközpontban 2021. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kapta meg a lakosság negyven százaléka legalább az első adag vakcinát – és adtak be csaknem 6,5 milliót oltást összesen –, Izrael továbbra is küzd a koronavírus-járvánnyal. A világ többi részével ellentétben oltóanyag bőven rendelkezésre áll, azonban egyre kevesebben akarják beoltatni magukat, a kormány ezért komoly előnyökkel és kellemetlen intézkedésekkel igyekszik fellendíteni az oltási programot. Az izraeli helyzet tanulságként szolgálhat a világ számára, hiszen a zsidó állam hatalmas előnnyel vezet az „oltási versenyben”, a náluk tapasztaltak nehézségekre így minden más országnak is fel kell készülnie. Sok egyéb mellett az oltásellenességre.

A 9 millió lakosú ország az elsők között kezdte el beoltani a lakosságot, és a napi 100-150 ezer beadott vakcinának köszönhetően belátható közelségbe került a vágyott társadalmi immunitás. Az adatok alapján ráadásul egyértelműnek látszik, hogy az oltások működnek, a Pfizer-BioNTech vakcinája 600 ezer ember mintái alapján 90 százalék fölötti hatékonyságot mutatott. Vagyis a valóság visszaigazolta a laboratóriumi eredményeket. Ennek köszönhetően a decemberben érkezett harmadik hullám is enyhülni látszik. Ám ahogy egyre többen válnak védetté, úgy nő a vakcinát megtagadók száma is.

A múlt héten már csak napi 60 ezer embert oltottak be átlagosan, vagyis csaknem a harmadára esett vissza ez a szám, ami aggodalomra ad okot. Különösen, hogy a fiatalok körében is jelentősen csökkent az oltakozási kedv, ezzel párhuzamosan pedig egyre több fiatal kerül kórházba. A kormány oltási kampánya ezért igyekszik a védettség előnyeire felhívni az emberek figyelmét. – Szeretnél konditerembe menni, vagy egy kulturális eseményre? Oltasd be magad! – írta a Twitteren Yuli Edelstein egészségügyi miniszter. De nem csupán a jutalmazásra fókuszálnak, azok számára, akik nem oltatják be magukat – és a járvány szempontjából kiemelt munkakörben dolgoznak, például tanárok vagy buszsofőrök –, kétnaponta kötelező koronavírus-tesztre menniük.

A hatóságok mindeközben igyekeznek felvenni a harcot a járvánnyal kapcsolatos álhírekkel és tévinformációkkal, amelyek szintén egyre nagyobb nyilvánosságot érnek el. Ezek közül különösen nagy problémát jelentenek az ultraortodox közösségekben terjedő hírek, hiszen a rabbik által jellemzően plakátokon terjesztett üzeneteket nehéz feltartóztatni, és cáfolni az állításokat.

Izrael a kilencedik helyen áll a világon a fertőzöttek számában a népességhez viszonyítva, az országban élők 7,68 százaléka kapta el a koronavírust tavaly február óta, de óriásiak a különbségek az országon belül: az ultraortodox városok magasan vezetik a statisztikát. Hatalmasak azonban az eltérések az egyes közösségek között. Az ultraortodox Modiin Illit csaknem 30 százalékát diagnosztizálták vírushordozóként az elmúlt évben, a nem vallásos  Ramat Ganban, Herzlián és Kfar Szabán viszont ez az arány 4 százalék alatt van.

Izrael korábban háromlépcsős nyitásra dolgozott ki tervet, március 4-re már el is jutnának a harmadikig. Ehhez azonban a korábbi tempóban kellene oltaniuk az embereket, ezért is különösen fontos a márciusi választásokra készülő országnak, és főként az oltási program sikerére alapozó jelenlegi kormányfő, Benjámin Netanjahunak, hogy minél többen bólintsanak rá a vakcinára.