Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Izraelnek bőven elég vakcinája van, de egyre kevesebben oltatnák be magukat

Szerző: | 2021. február 15., 17:13 | Külföld

Ultraortodox zsidó egészségügyi dolgozó koronavírus elleni oltóanyagot ad be egy jeruzsálemi oltóközpontban 2021. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kapta meg a lakosság negyven százaléka legalább az első adag vakcinát – és adtak be csaknem 6,5 milliót oltást összesen –, Izrael továbbra is küzd a koronavírus-járvánnyal. A világ többi részével ellentétben oltóanyag bőven rendelkezésre áll, azonban egyre kevesebben akarják beoltatni magukat, a kormány ezért komoly előnyökkel és kellemetlen intézkedésekkel igyekszik fellendíteni az oltási programot. Az izraeli helyzet tanulságként szolgálhat a világ számára, hiszen a zsidó állam hatalmas előnnyel vezet az „oltási versenyben”, a náluk tapasztaltak nehézségekre így minden más országnak is fel kell készülnie. Sok egyéb mellett az oltásellenességre.

HIRDETÉS - AIP

A 9 millió lakosú ország az elsők között kezdte el beoltani a lakosságot, és a napi 100-150 ezer beadott vakcinának köszönhetően belátható közelségbe került a vágyott társadalmi immunitás. Az adatok alapján ráadásul egyértelműnek látszik, hogy az oltások működnek, a Pfizer-BioNTech vakcinája 600 ezer ember mintái alapján 90 százalék fölötti hatékonyságot mutatott. Vagyis a valóság visszaigazolta a laboratóriumi eredményeket. Ennek köszönhetően a decemberben érkezett harmadik hullám is enyhülni látszik. Ám ahogy egyre többen válnak védetté, úgy nő a vakcinát megtagadók száma is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A múlt héten már csak napi 60 ezer embert oltottak be átlagosan, vagyis csaknem a harmadára esett vissza ez a szám, ami aggodalomra ad okot. Különösen, hogy a fiatalok körében is jelentősen csökkent az oltakozási kedv, ezzel párhuzamosan pedig egyre több fiatal kerül kórházba. A kormány oltási kampánya ezért igyekszik a védettség előnyeire felhívni az emberek figyelmét. – Szeretnél konditerembe menni, vagy egy kulturális eseményre? Oltasd be magad! – írta a Twitteren Yuli Edelstein egészségügyi miniszter. De nem csupán a jutalmazásra fókuszálnak, azok számára, akik nem oltatják be magukat – és a járvány szempontjából kiemelt munkakörben dolgoznak, például tanárok vagy buszsofőrök –, kétnaponta kötelező koronavírus-tesztre menniük.

A hatóságok mindeközben igyekeznek felvenni a harcot a járvánnyal kapcsolatos álhírekkel és tévinformációkkal, amelyek szintén egyre nagyobb nyilvánosságot érnek el. Ezek közül különösen nagy problémát jelentenek az ultraortodox közösségekben terjedő hírek, hiszen a rabbik által jellemzően plakátokon terjesztett üzeneteket nehéz feltartóztatni, és cáfolni az állításokat.

Izrael a kilencedik helyen áll a világon a fertőzöttek számában a népességhez viszonyítva, az országban élők 7,68 százaléka kapta el a koronavírust tavaly február óta, de óriásiak a különbségek az országon belül: az ultraortodox városok magasan vezetik a statisztikát. Hatalmasak azonban az eltérések az egyes közösségek között. Az ultraortodox Modiin Illit csaknem 30 százalékát diagnosztizálták vírushordozóként az elmúlt évben, a nem vallásos  Ramat Ganban, Herzlián és Kfar Szabán viszont ez az arány 4 százalék alatt van.

Izrael korábban háromlépcsős nyitásra dolgozott ki tervet, március 4-re már el is jutnának a harmadikig. Ehhez azonban a korábbi tempóban kellene oltaniuk az embereket, ezért is különösen fontos a márciusi választásokra készülő országnak, és főként az oltási program sikerére alapozó jelenlegi kormányfő, Benjámin Netanjahunak, hogy minél többen bólintsanak rá a vakcinára.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Izrael, járvány, koronavírus, vakcina


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest