Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Meghaladta a félmilliót a koronavírus áldozatainak száma Amerikában

Szerző: | 2021. február 23., 10:28 | Amerikából jelentjük, Külföld

Koronavírus az Amerikai Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghaladta a félmilliót a koronavírus áldozatainak száma hétfőn az Egyesült Államokban. Az elhunytakra emlékezve Joe Biden beszédet intézett a nemzethez, amelyben kiemelte, hogy a járvány során több amerikai halt már meg, mint az ország három legnagyobb háborújában összesen. A szomorú rekord ellenére az előrejelzések szerint Amerika túl van a legnehezebb időszakon és nem kell harmadik hullámra számítani az országban. A kilábalást segítheti, hogy a világon a legtöbb oltást az Egyesült Államokban adták be.

HIRDETÉS - AIP

– Ma egy igazán sötét és szívszaggató mérföldkőhöz érkeztünk: 500 071 halott. Egy év alatt több amerikai halt meg a járványban, mint az első és a második világháborúban, valamint a vietnámi háborúban összesen. Minden más nemzetnél több életet vesztettünk el. Miközben tudomásul kell vennünk a mértékét ennek a tömeges halálnak Amerikában, emlékeznünk kell minden egyes emberre és az ő életükre – mondta Joe Biden hétfőn este a Fehér Házban a nemzethez intézett beszédében.

A televíziós nyilatkozatot követően az elnöki és alelnöki házaspár a Fehér Ház déli oldalán főhajtással emlékezett az áldozatok emléke előtt ötszáz gyertya ölelésében. A megemlékezés részeként az amerikai zászlót is félárbócra eresztették a Fehér Ház tetején.

Még a magyarnál is rosszabbak az egyes adatok

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az összes esetszámot tekintve az Egyesült Államokban haltak meg eddig a legtöbben a világon koronavírusban. Amerikát Brazília, Mexikó, India és az Egyesült Királyság követi. Az államok közül Kaliforniában, New Yorkban és Texasban szedte a legtöbb áldozatát a vírus.

A lakosságszámot tekintve az Egyesült Államok a kilencedik legrosszabb helyen áll a világban: 100 ezer lakosra 152 haláleset jut Amerikában. Magyarország tizenkettedik ezen a listán, hazánkban 100 ezer közül 146 magyar hunyt el koronavírusban.

Amerikában a regisztrált fertőzöttek 1,8 százaléka vesztette életét. Magyarországon 3,5 százalék ez az arány. Ebben az összehasonlításban hazánk a 21., az Egyesült Államok a 83. legrosszabb helyen áll – derül ki a Johns Hopkins összesítéséből.

A nehezén túl van Amerika

A Washingtoni Egyetem előrejelzéséből az derül ki, hogy a nehezén már túl van az Egyesült Államok, ahol karácsonykor tetőzött a járvány. A jelenlegi előrejelzés szerint nem kell harmadik hullámtól tartani, azonban még így is 90 ezer amerikai veszítheti életét a tavasz végéig.

A kilábalást segítheti, hogy a világon a legtöbb embert az Egyesült Államokban oltották be eddig. Mintegy 65 millió amerikai már megkapta legalább az első oltását. 20 millióan pedig már a másodikon is túl vannak – ez a lakosság mintegy 6 százalékát jelenti. Magyarországon ez az arány valamivel több mint 2 százalék – derül ki a Johns Hopkins Egyetem adataiból.

Jelenleg a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcináját használják az Egyesült Államokban. Az engedélyezést végző CDC pedig további három oltást vizsgál: az AstraZeneca, a Janssen és a Novavax készítményeit. Az Egyesült Államokban eddig nem merült fel, hogy orosz vagy kínai vakcinákat használjanak.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Egyesült Államok, koronavírus-járvány


A börtön ablakába

A börtön ablakába

Újságíró-palántaként bírtam Kövér Lászlót, mindazt, amit és ahogy akkoriban képviselt. Amolyan rendes, agyalós, kicsit megkeseredett bölcsész csávónak tűnt, akivel jól meg lehet inni egy pofa sört, vagy kettőt. Ma meg…

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest