Meghaladta a félmilliót a koronavírus áldozatainak száma Amerikában

Meghaladta a félmilliót a koronavírus áldozatainak száma Amerikában

Koronavírus az Amerikai Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghaladta a félmilliót a koronavírus áldozatainak száma hétfőn az Egyesült Államokban. Az elhunytakra emlékezve Joe Biden beszédet intézett a nemzethez, amelyben kiemelte, hogy a járvány során több amerikai halt már meg, mint az ország három legnagyobb háborújában összesen. A szomorú rekord ellenére az előrejelzések szerint Amerika túl van a legnehezebb időszakon és nem kell harmadik hullámra számítani az országban. A kilábalást segítheti, hogy a világon a legtöbb oltást az Egyesült Államokban adták be.

- Ma egy igazán sötét és szívszaggató mérföldkőhöz érkeztünk: 500 071 halott. Egy év alatt több amerikai halt meg a járványban, mint az első és a második világháborúban, valamint a vietnámi háborúban összesen. Minden más nemzetnél több életet vesztettünk el. Miközben tudomásul kell vennünk a mértékét ennek a tömeges halálnak Amerikában, emlékeznünk kell minden egyes emberre és az ő életükre – mondta Joe Biden hétfőn este a Fehér Házban a nemzethez intézett beszédében.

A televíziós nyilatkozatot követően az elnöki és alelnöki házaspár a Fehér Ház déli oldalán főhajtással emlékezett az áldozatok emléke előtt ötszáz gyertya ölelésében. A megemlékezés részeként az amerikai zászlót is félárbócra eresztették a Fehér Ház tetején.

Még a magyarnál is rosszabbak az egyes adatok

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az összes esetszámot tekintve az Egyesült Államokban haltak meg eddig a legtöbben a világon koronavírusban. Amerikát Brazília, Mexikó, India és az Egyesült Királyság követi. Az államok közül Kaliforniában, New Yorkban és Texasban szedte a legtöbb áldozatát a vírus.

A lakosságszámot tekintve az Egyesült Államok a kilencedik legrosszabb helyen áll a világban: 100 ezer lakosra 152 haláleset jut Amerikában. Magyarország tizenkettedik ezen a listán, hazánkban 100 ezer közül 146 magyar hunyt el koronavírusban.

Amerikában a regisztrált fertőzöttek 1,8 százaléka vesztette életét. Magyarországon 3,5 százalék ez az arány. Ebben az összehasonlításban hazánk a 21., az Egyesült Államok a 83. legrosszabb helyen áll – derül ki a Johns Hopkins összesítéséből.

A nehezén túl van Amerika

A Washingtoni Egyetem előrejelzéséből az derül ki, hogy a nehezén már túl van az Egyesült Államok, ahol karácsonykor tetőzött a járvány. A jelenlegi előrejelzés szerint nem kell harmadik hullámtól tartani, azonban még így is 90 ezer amerikai veszítheti életét a tavasz végéig.

A kilábalást segítheti, hogy a világon a legtöbb embert az Egyesült Államokban oltották be eddig. Mintegy 65 millió amerikai már megkapta legalább az első oltását. 20 millióan pedig már a másodikon is túl vannak – ez a lakosság mintegy 6 százalékát jelenti. Magyarországon ez az arány valamivel több mint 2 százalék – derül ki a Johns Hopkins Egyetem adataiból.

Jelenleg a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcináját használják az Egyesült Államokban. Az engedélyezést végző CDC pedig további három oltást vizsgál: az AstraZeneca, a Janssen és a Novavax készítményeit. Az Egyesült Államokban eddig nem merült fel, hogy orosz vagy kínai vakcinákat használjanak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.