Hiába tiltaná Orbán Viktor az afrikai utazást, a magyar úszók mégis Dél-Afrikában edzenek

Hiába tiltaná Orbán Viktor az afrikai utazást, a magyar úszók mégis Dél-Afrikában edzenek

Egy versenyző a 800 méteres felszíni úszás versenyszámban az uszonyosúszó világkupán az egri Bitskey Aladár Uszodában 2020. február 22-én. MTI/Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha kiengedjük az embereket Afrikába, és hazahozzák az új mutánsokat, akkor kész vagyunk – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában. Ekkor már vélhetően tudta, amit Müller Cecília országos tiszti főorvos néhány órával később bejelentett, hogy Magyarországon is megjelent a vírus legveszélyesebbnek tartott dél-afrikai mutációja is.

A miniszterelnök talán ezért is tarthatta fontosnak közölni, szigorítanak az utazási szabályokon, és további korlátozásokat is kilátásba helyezett, ha úgy romlik a helyzet, ahogy azt a szakértők előrejelzik. Ezért is tűnik meglepőnek, hogy miközben Orbán Viktor ezúttal Afrikától félti a magyar emberek egészségét, a magyar sportolók több csoportja is Dél-Afrikába utazik edzőtáborozni, a kajak-kenusokat követően ezúttal az úszók választották a miniszterelnök rémálmát a felkészülés színhelyéül.

A magyar sportolók ugyan soron kívül megkapták a védőoltást, a kajak-kenu válogatott tagjai azonban már az első dózis után elutaztak Dél-Afrikába még február elején. – Ép ésszel magyarázható indoka nincs a döntésnek a világjárvány kellős közepén, kellő vakcina hiányában. A szövetségben elnyomták tudományos érveinket. Kockáztatják a sportolók egészségét rövid- és hosszú távon, hiszen szövődmények alakulhatnak ki. Kötelező edzőtáborba küldik őket, olyan fenyegetéssel, hogy kimész vagy nem leszel válogatott – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő orvos a Blikknek.

Schmidt Gábor, a szövetség elnöke ugyanakkor nem érezte kockázatosnak az eljárást. – A kiutazás és a hazajövetel negatív teszthez kötött. Az, hogy az edzőtábor előtt nyílt lehetőség az oltásra, csak a Magyar Olimpiai Bizottság munkáján múlt. Az utazást enélkül is megszerveztük. Jelenleg tíz-tizenöt sportoló edz Dél-Afrikában, teljesen elzárva, a legnagyobb elővigyázatossággal – fogalmazott a hónap elején.

A kajak-kenusok után az úszok egy csoportja is Dél-Afrikába utazott a napokban. Sós Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya az Indexnek úgy fogalmazott: „Először is szögezzük le: amikor az úszóink kimentek Dél-Afrikába edzőtáborozni, még szó sem volt arról, hogy van egy dél-afrikai vírusváltozat, pláne, hogy az már meg is érkezett hozzánk. Másodszor: sportolóink Stellenboschban buborékban vannak, nem érintkeznek a külvilággal, semmiféle veszély nem fenyegeti őket”.

Az állítás első fele pontatlan, hiszen a dél-afrikai variánst először tavaly december 18-án fedezték fel, vagyis a hónapokkal az úszók kiutazása előtt, ami pedig a buborékot illeti, a 444 cikkéből kiderült, hogy ez sem feltétlenül igaz. Kenderesi Tamás válogatott úszó az Instagramján Fokváros forgalmas belvárosi részéből posztolt fotót. Ez legalább 50 kilométerre van a buboréknak kijelölt szállodától.

Az Index megjegyzi, hogy nem minden úszó választotta Dél-Afrikát, a világbajnok Milák Kristóf Kaposváron, „biztonságosabb és összehasonlíthatatlanul olcsóbb környezetben” készül a márciusi magyar bajnokságra és a tokiói nyári olimpiára. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka Tenerifén gyakorol, egy másik csoport pedig a török riviérán, Belekben

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.