Már a negyedik hullámtól tartanak az Egyesült Államokban

Már a negyedik hullámtól tartanak az Egyesült Államokban

Az új koronavírus ellen a Johnson and Johnson amerikai vállalat által kifejlesztett egykomponensű oltóanyag első dobozait készítik elő kiszállításra a McKesson cég elosztóközpontjában, a Kentucky állambeli Shepherdsville-ben 2021. március 1-jén. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) február 27-én hagyta jóvá a Johnson and Johnson szérumának vészhelyzeti alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzésének érdekében. MTI/EPA/AP pool/Timothy D. Easley

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) aggódik, noha március elsején már csak 51 204 új koronavírusos esetről számoltak be az Egyesült Államokban, ami a legalacsonyabb napi adat október 8-a óta. Ugyanakkor az elmúlt héten napi 70 ezer új esetet azonosítottak, és napi átlagban csaknem kétezren hunytak el.

A csúcs januárban volt, azóta mostanáig meredeken estek a fertőzöttek és az elhunytak számai az egyre több beoltottnak köszönhetően. Az Egyesült Államokban már több mint 28 millió esetet és félmilliót meghaladó áldozatot regisztráltak.

A CDC most újabb felfutástól tart a különféle koronavírus-mutációk miatt. A központ várakozásai szerint márciusban már a B.1.1.7 jelű brit vírusvariáns lesz a domináns, de terjed a brazil és a dél-afrikai mutáció – adja hírül a BBC.

Rochelle Walensky, a CDC igazgatója szerint félő, hogy minden eddigi áldozat és eredmény hiába való lesz, ha ezek a variánsok elterjednek. A kutatások során eddig 2463 fertőzés esetében mutatták ki az új mutációkat, ebből mintegy 2400 esetben a brit variánst azonosították, a valóságos számok ennél nyilván jóval magasabbak. 

Szakértők szerint nincs más megoldás, mint az oltások gyorsítása, illetve az egyes államokban tervezett lazító intézkedések késleltetése. A tudósok álláspontja szerint az USA-ban jelenleg engedélyezett vakcinák (a Pfizer/BioNTech, a Moderna és hétfőtől már a Johnson & Johnson egy dózisos oltóanyaga) mind védenek a mutációktól. Hétfőig már 76 millió adag oltást kaptak meg az amerikaiak, ezzel az USA a világon a negyedik helyen áll a 100 emberre jutó oltások tekintetében. Az első Izrael, a második az Egyesült Arab Emírségek, a harmadik helyen pedig az Egyesült Királyság áll.