A szlovák elnök nem fogja népszerűsíteni az orosz vakcinát

A szlovák elnök nem fogja népszerűsíteni az orosz vakcinát

Zuzana Caputová pozsonyi eredményváróján március 16-án (Fotó: Reuters/David W. Cerny)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök közölte, hogy nem ért egyet a kormány oroszvakcina-beszerzésével, és nem fogja azt népszerűsíteni, mert a szputnyik V nem ment át az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési eljárásán, írja a HVG.

A szputnyik V iránt akkor nőtt meg az európai érdeklődés, amikor közzétették a biztonságosságot és a hatásosságot bizonyító fázis-3-as tesztek ererdményeit a nagy tekintélyű Lancet orvosi folyóiratban. A szakemberek nagy része ezek után arra az álláspontra helyezkedett, hogy az orosz vakcina valóban használható és működik.

A kínai vakcinával kapcsolatban már korántsem ekkora az egyetértés, ami annak köszönhető, hogy a gyártó továbbra sem teszi közzé a fázis-3-as eredményeket, magyarul nem szolgált egyértelmű (sőt egyáltalán értékelhető) bizonyítékokkal az oltóanyag hatásosságára.

A Szputnyik V-vel kapcsolatban azonban más a helyzet, Caputová azonban nem örül a szlovák beszerzésnek (egyébként a csehek és az osztrákok is venni akarnak belőle).

„Hetek óta azt halljuk, hogy amikor vakcinákról van szó, nem szabad geopolitikai játszmákba bocsátkozni, majd amikor a Szputnyik V vakcina megérkezik Szlovákiába, pazar fogadtatásban van része" – bírálta alig leplezetten a köztársasági elnök a miniszterelnököt, miután megérkezett az első orosz vakcinaszállítmány Szlovákiába.