Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Vakcinahamisítókat fogtak el Kínában és Dél-Afrikában

Szerző: | 2021. március 04., 15:02 | Külföld

Koronavírus-vakcina, illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer adag hamis koronavírus elleni vakcinát foglaltak le Kínában és Dél-Afrikában – jelentette be az Interpol. A nemzetközi rendőrségi szervezet szerint ez csak a „jéghegy csúcsa”, sokkal több hasonló hamisított oltóanyagot kínálhatnak az interneten, illetve a dark weben. 

HIRDETÉS - AIP

Az Interpol beszámolója szerint 400 ampullányi – ami mintegy 2400 dózisnak felel meg – hamis oltóanyagot találtak a dél-afrikai Germiston egyik raktárában. A helyszínen hamis maszkokat is lefoglaltak, és három kínai illetve egy zambiai állampolgárt vettek őrizetbe – írja a Guardian

Kínában a napokban egy egész hálózatot lepleztek le, amely hamis Covid-19 vakcinákat értékesített. Mintegy 80 embert tartóztattak le, és 3 ezer adag hamis oltóanyagot foglaltak le a helyszínen. Az ázsiai országban egyébként is sokan és nagy tételben hamisítják a vakcinát, általában sóoldatot árulnak oltóanyagként, a valódi termék árának többszöröséért.  

Az Interpol már az év elején világszerte arra figyelmeztette a hatóságokat, hogy a szervezett bűnözés is megpróbál betörni a vakcinák piacára. Többek között tudomásukra jutott, hogy titokban például idősotthonokban osztogattak hamisított oltóanyagot. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy a weboldalakon vagy a dark weben található vakcinák nem legálisak, nem tesztelték őket, és veszélyesek lehetnek.  

De nemcsak termékhamisításról van szó, hanem lopásra illetve a vakcinaszállítmányok elrablására is számítani lehet – mondta az Interpol.

A világban valóságos versenyfutás folyik a rendelkezésre álló oltóanyagokért, a jövőben azonban még több állhat rendelkezésre legálisan. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy ajánlja-e feltételes forgalmazásra a Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyár egykomponensű, koronavírus elleni védőoltását, amely az Egyesült Államokban már megkapta az engedélyt.

Az EMA február elején megkezdte már az amerikai Novavax oltóanyagának vizsgálatát is, illetve friss hír, hogy csütörtökön elindult az orosz Szputnyik V oltóanyag úgynevezett rolling review vizsgálata.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Interpol, Johnson & Johnson, koronavírus, koronavírus-oltás, Szputnyik V, vakcinahamisítás


Nem akarnak újabb bányát a grönlandiak

Nem akarnak újabb bányát a grönlandiak

Az emberek hallatták a szavukat – így kommentálta a választási eredményt a győztes párt, a baloldali nacionalista Inuit Ataqatigiit. A koncessziós jogokat birtokló, kínai érdekeltségű cég nem adja fel a harcot.

Kulturális felszabadítás

Kulturális felszabadítás

Ön az egyik első kétéltű művész, aki nemzetközi hírnevet vívott ki magának. Rengeteget tett a kétéltűek politikai öntudatra ébredéséért is. Nem zavarja, hogy még mindig azt mondogatják az emberek, hogy a fehér gólya hozza a gyereket?

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest