Belpolitikai viszály tört ki a cseheknél a Szputnyik V miatt

Belpolitikai viszály tört ki a cseheknél a Szputnyik V miatt

Orosz Szputnyik V (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni vakcina doboza 2021. február 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milos Zeman cseh államfő Jan Blatny egészségügyi miniszternek és Irena Storovának, az állami gyógyszerellenőrzési hivatal (SÚKL) igazgatójának távozását követeli a koronavírus elleni orosz oltóanyag elutasításáért, írja az MTI.

Jan Blatny és Irena Storová azzal, hogy elutasítják a Szputnyik V vakcina felhasználását, „személyesen felelősek a Covid-19 betegségben Csehországban elhunytak haláláért” – jelentette ki Zeman a Parlamentní Listy internetes hírportálon szerdán megjelent beszélgetésben. Zeman azt szorgalmazza, hogy a koronavírus elleni csehországi oltási kampányban használják az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagokat is. Az egészségügyi miniszter viszont azt az álláspontot képviseli, hogy az orosz és a kínai oltóanyagot csak azután használják, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta őket. Ezt az álláspontot fogalmazta meg egy hete közösen a cseh államfő, a kormányfő és a képviselőház elnöke is prágai találkozójukon. Az államfő azonban most azt követeli, hogy az orosz és a kínai vakcinákat a SÚKL haladéktalanul, még az illetékes európai intézmények előtt hagyja jóvá.

Az államfő március 22-én találkozik Andrej Babis kormányfővel, akinek javasolni fogja az egészségügyi miniszter menesztését. A SÚKL elnökének kiválasztása az egészségügyi miniszter jogkörébe tartozik. Zeman szerint Blatny miniszteri kinevezése hiba volt, mert szerinte nem kompetens személyiség, nem járványügyi szakember, és menedzseri tapasztalatai sincsenek. Az államfő leszögezte: amennyiben Babis nem teljesíti kérését, az hatással lesz eddigi baráti kapcsolataikra.

– Személyi változások a kormányban jelenleg nincsenek napirenden – reagált délután Andrej Babis az államfő szavaira. – Az elnök véleményét ismerem, számomra ez nem újdonság – jegyezte meg a kormányfő, aki az elnöki beszélgetést nem akarta kommentálni.

Zeman szerint a világban nagy az orosz vakcina iránti érdeklődés. – Számomra ebből az következik, hogyha ezekkel a vakcinákkal, akár az orosszal, akár a kínaival mi nem oltunk, akkor az általam megnevezett két személy felelős további lakosaink felesleges haláláért – jelentette ki a köztársasági elnök. Közölte: Csehország ajánlatot kapott, hogy Németországgal és Oroszországgal együtt részt vegyen a Szputnyik gyártásában egy általa meg nem nevezett német tartományban.

Tudja, hogy szálka az államfő szemében

Jan Hamácek kormányfőhelyettes, a koalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke Zeman kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy a miniszterek menesztését a kormányfőnek kell javasolnia. A koalíciós szerződés alapján azonban ez a koalíciós pártok hatáskörébe tartozik. Hamácek megjegyezte: Babis eddig nem mondta neki, hogy elégedetlen lenne Petrícek munkájával. Zeman úgy vélte: a pártérdekek helyett az államérdekeket kellene előtérbe helyezni.

Jan Blatny és Tomás Petrícek egyaránt azzal reagáltak Zeman bejelentésére, hogy nem kívánják megváltoztatni eddigi véleményüket, és nem mondanak le. – Továbbra is kitartok amellett, hogy csak az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal fogunk oltani – szögezte le az egészségügyi miniszter. – Tudom, hogy az orosz és a kínai vakcina elutasítása miatt szálka vagyok az elnök szemében. Az sem tetszik neki, hogy elutasítom az oroszok részvételét a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó pályázatban – nyilatkozott Petrícek a sajtónak.

Amint azt Andrej Babis a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva előre jelezte, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nap folyamán bejelentette, hogy az uniós tagállamok márciusban az eredetileg tervezettnél több Pfizer/BioNtech oltóanyagot kapnak. Babis szerint Csehország márciusban mintegy 80 ezer adag pótlólagos oltóanyagot kaphatna az uniós beszerzés keretein belül.

A hivatalos statisztikák szerint Csehországban kedd estig 903 ezer adag koronavírus elleni oltást adtak be, az oltások száma még a héten túllépi az egymilliót. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyagok 70 százalékát a Pfizer/BioNTech vakcina teszi ki.

Az egészségügyi tárca keddi statisztikái is azt jelzik, hogy lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Az új igazolt fertőzöttek száma kedden meghaladta a 15 ezret, de ez mintegy 1600-zal kevesebb, mint egy hete volt. A kórházak leterheltsége azonban továbbra is kritikus.