Zöld utat adott a Johnson & Johnson vakcinájának az Európai Gyógyszerügynökség

Zöld utat adott a Johnson & Johnson vakcinájának az Európai Gyógyszerügynökség

Az új koronavírus ellen a Johnson and Johnson amerikai vállalat által kifejlesztett egykomponensű oltóanyag első dobozait készítik elő kiszállításra a McKesson cég elosztóközpontjában, a Kentucky állambeli Shepherdsville-ben 2021. március 1-jén. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) február 27-én hagyta jóvá a Johnson and Johnson szérumának vészhelyzeti alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzésének érdekében. MTI/EPA/AP pool/Timothy D. Easley

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta csütörtökön az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot – írja az MTI.

Ez a negyedik vakcina, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ajánlása szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, de az első, amely egydózisú.

Az amszterdami székhelyű EMA ez idáig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagot ajánlotta forgalmazásra.

A Johnson & Johnson vakcinájának európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

Magyarország korábban összesen 4,36 millió adagot kötött le ebből a vakcinából, az EU pedig összesen 200 millió adagra szerződött úgy, hogy további 200 millió adagra van opciója. Ugyanakkor arról is érkezett hír, hogy az unió egyik illetékese szerint a második negyedévben ugyan elkezdődnek a szállítások, de már most látszik, hogy az második negyedévre tervezett 55 milliós szállítmánnyal gondok lehetnek. A hvg.hu a Reuters hírére hivatkozva azt írta ennek kapcsán, hogy a gyógyszergyár a még múlt héten közölte az EU-val zajló bizalmas tárgyalásokon, hogy a vakcina összetevőivel, illetve berendezésekkel kapcsolatos helyzet miatt „nyomás alatt van”.

A Johnson & Johnson vakcinájának tulajdonságairól itt írtunk részletesebben.