Három AstraZenecával oltott egészségügyi dolgozó került kórházba Norvégiában

Három AstraZenecával oltott egészségügyi dolgozó került kórházba Norvégiában

Nyírtelek, 2021. március 12. A svéd-brit AstraZeneca és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái Kerényi Attila háziorvos nyírteleki rendelõjében 2021. március 12-én. MTI/Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vérzés, vérrögképződés, illetve alacsony trombocita szám miatt kórházban ápolnak három norvég egészségügyi dolgozót, akiket az AstraZeneca vakcinájával oltottak be a Covid-19-betegség ellen – közölték a norvég egészségügyi hatóságok szombaton, amiről az MTI számolt be.

Norvégia csütörtökön állította le a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával való oltást, miután Dánia ilyen döntést hozott. Később Izland is felfüggesztette a vakcina alkalmazását. „Nem tudjuk, hogy az eseteknek van-e közük a vakcinához” – mondta Sigurd Hortemo, a norvég gyógyszer-felügyeleti hivatal (NMA) egyik magas rangú képviselője a norvégiai közegészségügyi intézettel közösen tartott sajtóértekezleten. Hortemo hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kivizsgálja a három esetet.

„Nagyon szokatlan tüneteik voltak: vérzés, vérrögképződés és alacsony trombocita szám” – mondta Steinar Madsen, az MNA orvosigazgatója az NRK műsorszolgáltatóban. „Eléggé betegek. nagyon komolyan vesszük a dolgot” – mondta Madsen, aki közölte, hogy a hatóságokat szombaton értesítették az esetekről.

Ausztria még Dánia és Norvégia előtt, múlt vasárnap függesztette fel az AstraZeneca oltóanyag egyik sorozatának a felhasználását, miután egy 49 éves ápolónő véralvadási komplikációk következtében elhunyt, 35 éves kolléganője pedig tüdőembóliával került kórházba az oltást követően. Csütörtökön azonban, szakértőkkel folytatott hosszas tanácskozás után folytatták a vakcina alkalmazását.

Az EMA csütörtökön úgy foglalt állást, hogy a vakcina előnyei nagyobbak, mint a kockázatai, és folytatni lehet az alkalmazását.