Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Huszonhét millió dollár kártérítést fizet Minneapolis George Floyd családjának

Szerző: | 2021. március 13., 07:49 | Külföld

Rendőrségi akció George Floyddal szemben. A beszámolók szerint a 46 éves férfi egy hamis 20 dolláros bankjeggyel akart fizetni egy boltban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt – több mint 8 milliárd forintot – fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért az afro-amerikai férfi 2020 május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.

HIRDETÉS - AIP

A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr – Derek Chauvin – kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az eset, illetve az arról az internetre kikerülő videó hatalmas felzúdulást keltett, majd nagyon heves tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen. Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel. Két éve egy fehér bőrű asszony vesztette életét rendőri intézkedés közben, az ő családjának 20 millió dollárt fizetett a város.

– Ez minden idők legnagyobb kártérítési összege, amit egy fekete ember jogtalan halála miatt valaha kifizettek; egyúttal azt az üzenetet küldi mindenkinek, hogy a fekete életek igenis számítanak és a feketék elleni rendőri erőszaknak véget kell vetni – idézte a szavazást követően Floyd családjának ügyvédjét, Ben Crumpot a BBC.

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere e hét hétfőn kezdődött, három kollégája csak augusztusban áll bíróság elé – emlékeztet hírében az MTI.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Egyesült Államok, George Floyd, kártérítés, Minneapolis, rendőri erőszak


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest