Mi történhetett? Van, ahol már a harmadik dózist kell beadni a kínai Sinopharm vakcinájából

Mi történhetett? Van, ahol már a harmadik dózist kell beadni a kínai Sinopharm vakcinájából

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinái Hasitz Ágnes háziorvos szentendrei rendelőjében 2021. február 27-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatóságai megkezdték a Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik adagjának beadását több ember számára, mivel az orvosok szerint a kínai oltóanyag második dózisa után többek szervezetében nem termelődött elegendő ellenanyag – írja az amerikai Wall Street Journal cikkében, amelyet a Napi.hu szemlézett. Egyelőre nagyon úgy tűnik, mintha nem tervezett lépésről lenne szó.

„Egy kiválasztott embercsoportnak adnak harmadik oltást az immunrendszer reakciójának megfigyelése céljából, egy tudományos tanulmány részeként” – közölték a hatóságok. Farida al Hosani, az emírségek kormányának egészségügyi szóvivőnője annyit tett hozzá, hogy „egyelőre csak néhány ember” kap harmadik oltást, és a számuk „nagyon minimális” azokhoz képest, akik az első és második adagot már megkapták.

A Sinopharm sem nyilatkozott a hírrel kapcsolatban, ugyanakkor a Wall Street Journal nyolc emberrel is beszélt Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, akik az elmúlt hetekben megkapták a harmadik adagot a vakcinából, és mindannyian állami szerv alkalmazottai. Arról számoltak be, hogy a közegészségügyi hatóságok hívták fel őket, hogy jöjjenek be egy harmadik oltásra. Nekik egy szót sem szóltak arról, hogy külön tudományos kutatás részei lennének, és senki sem tesztelte őket ellenanyagra.

„Nem indokolták, miért kell mennem, amikor felhívtak” – mondta az egyik érintett, aki szerint csak azt mondták, hogy jelenjen meg egy harmadik emlékeztető oltásra.

Nawal al Kaabi, a helyi gyógyszerészeti hatóság vezetője csak annyit közölt a lappal, hogy a „harmadik oltás beadása nem a hivatalos protokoll része, nem rutinszerű a jelenlegi eljárás”. Ugyanezt mondta a dubaji Aster Kórház egyik pulmonológusa is, hozzátéve: a harmadik dózist hat hónappal az első oltás után lenne ideális beadni, amikor az antitestszint már alaposan lecsökken a szervezetben.

A lap által megkérdezett két orvos ugyanakkor azt állította, hogy a betegek és kollégáik közül néhány Sinopharmmal oltott alig vagy egyáltalán nem mutatott antitestválaszt a második adag után. Viszont azt is leszögezték, hogy nem világos, az antitesttesztek milyen mértékben mérik az immunrendszer teljes válaszát a vakcinára. 

Az Öböl-menti országban a teszteket koordináló G42 Healthcare cég 31 ezer önkéntes bevonásával folytatott klinikai vizsgálatot, ennek eredményei szerint a Sinopharm vakcinája 86 százalékos hatékonyságú volt, és 100 százalékos védelmet nyújtott a közepesen súlyos és súlyos Covid-19 betegség ellen. A kínai hatóságok a betegség más klinikai definícióját alkalmazva a hatékonyságot 79 százalékra tették.

A Sinopharm kínai vakcinája (BBIBP-CorV) teljes elölt vírust tartalmaz, Magyarországon, Szerbiában, Pakisztánban, illetve összesen 50 országban használják még – emeli ki a Wall Street Journal a cikkében. Hazánkban is rengetegen megkapták már, a Telex cikke szerint március 11-ig 360 992 adagot használtak fel. Az előírás szerint az első dózis után 21 nappal kell beadni az emlékeztető oltást.

A Napi.hu szerint problémás lehet, ha esetleg nálunk is nagy tömegeknél lesz szükség harmadik dózisra. A kormány által – egy különös közvetítő cégen keresztül – megkötött szerződések alapján a Sinopharm készítménye a legdrágább a magyar oltási programban.

A magyar kormány 31,5 eurót fizetett adagonként a januári rendeléskor (van ország, ahol olcsóbb darabárral sikerült ezt megtenni). Öt millió dózist rendelt eddig Magyarország, ennek értelmében 2021. március 15-i, április 15-i és május 15-i határidővel egyenként 500 ezer vakcinát kell leszállítani és betárolni, június 15-ig pedig a maradék 3,5 millió adagot. Ez 2,5 millió ember immunizálására lenne elegendő a tervek szerint.