WHO: Használják bátran tovább az AstraZeneca vakcináját

WHO: Használják bátran tovább az AstraZeneca vakcináját

Kaizler Sándor közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző az újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinából mutat Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. február 19-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az AstraZeneca vérrögképződést okozna – jelentette hétfőn az ENSZ egészségügyi világszervezete. A WHO azután szólalt meg, hogy több uniós tagállam, köztük immár Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is leállította az oltást az Oxfordi Egyetem által fejlesztett vakcinával. Az erről szóló közlemények óvatosságról és elővigyázatosságról írnak, jelezve, hogy ideiglenes döntésről van szó.

Az AstraZeneca oltóanyagáról korábban felmerült, hogy súlyos mellékhatásként vérrögképződést okozhat. Aztán több hír is megjelent arról, hogy olyan személyek hunytak el, akik nem sokkal korábban megkapták a vakcinát.

A WHO hétfőn ezért megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy az AstraZeneca vakcináival végzett oltásokat nem kell leállítani. A szervezet BBC által idézett szóvivője szerint a WHO megvizsgálták az eseteket, a jelenlegi ajánlások bármiféle változásáról, így ha egy vakcinával gond lenne, azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot. A WHO a tömeges átoltottság elérése miatt arra buzdít, folytassák az oltásokat, hogy minél több életet lehessen megmenteni.

A Telex által is idézett AstraZeneca szerint az EU-ban és az Egyesült Királyságban eddig 17 millió embert oltottak a vakcinájukkal, és múlt hétig kevesebb mint 40 esetben merült fel a vérrögképződés. A WHO mellett hétfőn az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA is közleményt adott ki arról, hogy lehet oltani az AstraZeneca vakcinájával. Az ügynökség kiemelte, hogy a feltételezett kockázat is elenyésző ahhoz képest, amilyen szövődményei lehetnek a koronavírusnak, amitől az oltás védettséget adna.

A WHO szakértői kedden találkoznak, hogy megvitassák a helyzetet. Az EMA szakértői ugyanekkor ülnek össze, az ügynökség csütörtökre ígért új információkat.

Az AstraZeneca vakcináját az ág is húzza, az esetleges egészségügyi dolgok mellett a brit-svéd cég komoly vitában áll az Európai Unióval, amiért a letárgyalt adagokhoz képest a gyógyszercég kevesebbet szállít az uniós tagállamokba. Ezzel kapcsolatban az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber múlt vasárnap exporttilalmat is belengetett.

Az AstraZeneca vakcinájáról Orbán Viktor is említést tett múlt vasárnapi rádiós tájékoztatójában. Mint a kormányfő megemlítette, szerinte most az lesz az általános, hogy a legtöbb vakcinafajtát valahol a világban meg fogják támadni – példaként említette az AstraZeneca esetét –, és erős lehet a gyanú, hogy az ilyen támadások mögött mindig vannak pénzügyi okok. „Előre lehetett tudni, hogy a gyógyszergyárak versenyezni fognak” – mondta.