Kettészakítja a járvány Ausztriát: keleten berobbant a vírus, nyugaton a nyitást tesztelik

Kettészakítja a járvány Ausztriát: keleten berobbant a vírus, nyugaton a nyitást tesztelik

Egészségügyi dolgozó egy utas testhőmérsékletét méri az ausztriai Gries am Brenner település és az osztrák-olasz határ közötti parkolóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/Jan Hetfleisch)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha Ausztriában a naponta regisztrált új koronavírus-fertőzöttek aránya messze elmarad a hazánkban jelenleg azonosítottak számától, a kórházi, intenzív ellátására szorulók száma aggodalmat kelt. Olyannyira, hogy Bécsben sebészeti beavatkozásokat halasztottak el. Sebastian Kurz (ÖVP, Osztrák Néppárt) kancellár a mai kormányülésen az ellenzékkel is egyeztetett. Este bejelentette, a vírus által leginkább sújtott keleti tartományok egymással egyeztetve, maguk dönthetnek a járványügyi intézkedésekről.

Az Orbán Viktor által korábban Magyarország laboratóriumának nevezett Ausztriában is a koronavírus brit variánsa terjed, főként a 9 milliós ország keleti tartományaiban, köztük a Magyarországgal szomszédos Burgenlandban és Bécsben. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter minapi közlése szerint az új megbetegedések 80-90 százalékáért ez a mutáns felel. Ez tükröződik adatsorokban is: az újonnan fertőzöttek napi adatai heti átlagban emelkedő tendenciát mutatnak. Az előző héten akadtak napok, amikor 3500-nál is több új beteget azonosítottak, a hétvégén éppenséggel 3000 alatt maradt az új fertőzöttek száma: vasárnap 2713, ma 2412 új betegről számoltak be.

Ausztriában a fertőzés miatt elhunytak száma is messze alatta marad a magyarországi adatoknak. Az előző héten volt nap, amikor 42 halottról, de ma „csak” 15 elhunytról számoltak be az illetékes minisztériumok (összesen 9089 elhunytat írnak a koronavírus számlájára).

A kórházi ellátásra, azon belül pedig intenzív osztályos ellátásra szorulók száma viszont gyors ütemben növekszik. Tegnapról mára például közel százzal nőtt az intézményi ellátásra szorulók száma, és dinamikusan növekszik az intenzív osztályon fekvők száma is (jelenleg 437-en vannak intenzíven, 27-tel többen, mint az előző nap).

Bécsben például a mai adatok alapján 165 koronavírus-fertőzött beteg szorult intenzív kórházi ellátásra, ez már most több beteget jelent, mint az őszi hullám idején (162 volt a legtöbb). A Der Standard című napilap ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a járványügyi szakemberek szerint ez még korántsem a csúcsot jelenti, mert a járvány harmadik hullámának tetőzésére március végénél hamarabb nem számítanak. A nagyszámú megbetegedések oka, hogy a vírus brit mutánsa súlyosabb tüneteket okoz a betegeknél, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy páciensek nem feltétlenül a legidősebbek, a fiatalabb korosztályokból is kerülnek be az osztályokra. Emiatt Bécsben elhalasztják a nem sürgős, tervezhető műtéteket, hogy szükség esetén biztosítani tudják a megfelelő számú ágykapacitást a kórházakban.

Az adatokban szembetűnő, hogy a járvány februárban azt követően kezdett felfutni, hogy a hónap elején enyhítettek az addig érvényben lévő szabályokon. Kinyitottak az iskolák és a nem alapvető élelmiszereket árusító üzletek, szolgáltatók is.

Rudolf Anschober (Grünen, Zöldek) egészségügyi miniszter már pénteken megkongatta a vészharangot, és felvetette, hogy a járvány alakulásának függvényében ismét szigorításokra lehet szükség, hogy az egészségügyi rendszer elkerülje a túlterhelést.

Az ellenzékkel egyeztettek, a tartományok maguk döntenek

Hétfőn délelőtt Sebastian Kurz (ÖVP, Osztrák Néppárt) kormánya virológusokkal, biológusokkal egyeztetett a helyzetről. Délben az ellenzéki pártok képviselői is bekapcsolódtak a tanácskozásba, később pedig a tartományi vezetőkkel is egyeztettek a kormányülésen. Sebastian Kurz este a Die Presse tudósítása alapján azt jelentette be: további enyhítésre jelenleg nincs lehetőség. Mint mondta, ahol a százezer főre vetített hétnapos megbetegedési átlag eléri a 400-at, rendkívüli intézkedésekre lesz szükség. A konkrétumokról a három szomszédos tartomány egymással és a Zöldek által irányított egészségügyi minisztériummal egyeztetve dönthet (Bécsnek és Burgenlandnak szociáldemokata, míg Alsó-Ausztriának néppárti kormányzója van). A tesztelési lehetőségeket tovább bővítik, a kancellár szerint az „öntesztnek” húsvétkor különösen nagy jelentősége lesz. A kormány ezt tartja a járvány elleni védekezés egyik fő eszközének, mivel a világszinten is kiemelkedő az országban elvégzett tesztek száma – emelte ki.

Az oltásokról szólva a kancellár azt mondta, hogy az előző héten a naponta beoltottak száma 30 ezer volt, és minden beérkezett vakcinát kiosztanak. Nyárig szeretnének minden oltásra jelentkezőt legalább egy védőoltással ellátni.

Tesztelik a vorarlbergi modellt

Eközben az ország legnyugatibb tartományának számító Vorarlbergben a nyitást tesztelik, az itt érvényben lévő szabályokon sem változtat a kormány. Mint az ORF közszolgálati televízió vasárnapi riportjából kiderült, noha éppen egy hete lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek, ennek ellenére ebben a rövid időszakban egyelőre nem ugrott meg a fertőzöttek száma. Itt az egyik legkisebb az új fertőzések növekedési üteme, itt vannak a legkevesebben kórházban (jelenleg 19-en, közülük ketten intenzíven). Vorarlbergben az éttermek, bárok csak negatív teszttel látogathatók, és este 8 órára haza kell érniük a vendégeknek. Akinek nincs negatív teszteredménye, azt nem engedik be a vendéglátósok, vagy hazaküldik a rendőrök – számoltak be a helyiek.