Merkel meghátrált, visszavonták a húsvéti zárást

Merkel meghátrált, visszavonták a húsvéti zárást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig tizenkét órát volt érvényben a tervezett húsvéti szigorítás Németországban, az erősödő kritikák hatására szerda délelőtt meggondolta magát Angela Merkel – derült ki a német közszolgálati Tagesschau cikkéből. A kancellár hibának nevezte a korábbi döntést, amit magára vállalt a szövetségi tartományok közötti szerda délelőtti egyeztetésen.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: kedden még arról beszéltek, hogy teljesen leállítják az életet a húsvéti időszakban, azaz április 1-jétől 5-éig. Az élelmiszerboltok is csak szombatra nyithattak volna ki, az embereket pedig bezárkózásra szólították fel, senki nem mehetett volna sehová. Vissza kellett volna állítani az épp a hónap elején enyhített korlátozásokat. Mindezt annak ellenére, hogy például a kevésbé fertőzött északi, tengerparti tartományok inkább lazítást igyekeztek elérni, és azt, hogy újra fogadhassanak vendéget, beindíthassák az idegenforgalmat. A hét eleji ülésr, amin a tartományi kormányfők vettek részt, többször is meg kellett szakítani a heves viták miatt.

Markus Söder a résztvevők elmondása szerint a tiszteletét fejezte ki Merkel iránt, hogy meghozta a döntését. Mint mondta, ha jogilag sem kivitelezhető a szigorú zárás, akkor így kellett tenni. A tanácskozáson jelenlévők szerint így is helyes, hogy a személyes találkozásokat minél inkább igyekezzenek visszafogni az emberek. Viszont a hét elején közzétett szigorú terveket illetően a várt haszon nem jelentősebb, mint amekkora ráfordítással járna mindez.

A német kancellár elnézést kért az okozott bizonytalanságokért. Mint mondta, a hátralévő rövid idő egyszerűen nem lenne elégséges ahhoz, hogy az összes felmerülő problémára választ találjanak. Németországban egyébként továbbra is enyhül a járvány, napi tíz-tizenhatezren fertőződnek meg, miközben december közepén ennek a két-háromszorosa volt a jellemző. Jelenleg 179 ezer aktív fertőzött van a 83 milliós országban, karácsonykor még négyszázezer volt.