Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szűken, de ismét Netanjahunak állhat a zászló Izraelben

Szerző: | 2021. március 24., 08:01 | Külföld

Netanjahu és Ganc egy választási plakáton Tel-Avivban 2021. március 14-én (Fotó: Reuters/Corinna Kern)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A voksok 80 százalékának feldolgozása után a kormányfőt elfogadó pártoknak 2 fős többsége lehet a törvényhozásban. Egyes elemzők szerint ismét patthelyzet alakulhat ki, és valószínűnek tűnik egy újabb, ötödik választás.

HIRDETÉS - AIP

A keddi parlamenti választások szavazatainak közel 80 százalékos feldolgozottságánál két parlamenti mandátummal vezet a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömb – jelentette szerda reggel a Jediót Ahronót napilap hírportáljára hivatkozva az MTI tudósítása.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A két éven belül negyedik parlamenti választáson nyolcvan százalékos feldolgozottságnál – a Ynet összesítése szerint – a Netanjahu kormányfőségét elfogadó pártok Naftali Bennet pártjával együtt megszerezték a képviselői helyek többségét, de rendkívül szoros versenyben csak 62 helyet a kneszet százhúsz mandátumából.

A Raam nevű muszlim hagyományőrző arab párt saját számításai alapján, – a választási helyiségekben a szavazatszámlálásnál jelen lévő képviselőik adatai szerint – átlépte a választási küszöböt, de ezt egyelőre a szavazatszámlálás nem igazolta. Ha valóban bejutottak a parlamentbe, akkor négy képviselőjükkel átrendezhetik a pártok erőviszonyait, és Naftali Bennet Jobbra (Jamina) nevű jobboldali nacionalista pártja mellett ők is „királycsinálóvá” lépnek elő, vagyis meghatározhatják, hogy a Netanjahut támogató, vagy őt ellenző pártok csoportja alakíthat-e kormányt.

Bennet a választási kampányban többször kijelentette, hogy nem kötelezi el magát sem a Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tábor, sem az ellene összefogó pártok, a „demokrata tömb” mellett, de aláírt egy olyan kötelezvényt is, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyet a Netanjahu kormányfői szerepét ellenző Van Jövő (Jes Atíd) nevű legnagyobb ellenzéki párt élén álló Jaír Lapid vezet.

A Raamot vezető Manszúr Abbász sem állt ki korábban egyik oldal mellett sem, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltöt választja. A 12-es és a 13-as kereskedelmi televíziók hírmagyarázói úgy vélik, hogy a szoros eredmények alapján várhatóan ismét patthelyzet alakulhat ki, és valószínűnek tűnik egy újabb, ötödik választás.

Két éven belül azért tartottak negyedszer parlamenti választásokat Izraelben, mert a pártok jelentős része nem hajlandó belépni olyan kormányba, amelyet a korrupciós ügyek miatt bíróság elé állított Benjámin Netanjahu, a kormányzó jobboldali Likud párt elnöke vezet. Sem Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt felállítani.

Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganc feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, mert a Likud vezette pénzügyminisztérium megállapodásukat felrúgta, nem készített költségvetést, és ez újra választásokhoz vezetett.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Benjamin Netanjahu, Izrael, parlamenti választások


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest