Letartóztatták a német maszkbotrány első gyanúsítottját

Letartóztatták a német maszkbotrány első gyanúsítottját

Fotó: Unsplash/Bill Oxford

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A németországi maszkbeszerzési botrányt követő nyomozás során letartóztatták az első gyanúsítottat. Az ügyészség szerint nem az érintett politikusok egyikéről van szó.

Több tartomány hatóságai nyomoznak a korrupciógyanús maszkbeszerzések ügyében Németországban. A bajorországi nyomozásban most letartóztattak egy gyanúsítottat – adta hírül a német közmédia.

A bajoroszági nyomozásban érintett Georg Nüßlein (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselő, a CDU/CSU-frakció helyettes vezetője, valamint Bajorország egykori igazságügyi minisztere, Alfred Sauter (CSU) is.

Hogy pontosan kit tartóztattak le, arról a nyomozó hatóság nem számolt be, de elmondásuk szerint nem Georg Nüßleinről vagy Alfred Sauterről van szó. Rajtuk kívül a bajorországi eljárásban két üzletember és egy adótanácsadó gyanúsított. Georg Nüßleinnek a gyanú szerint 660 ezer eurós jutalékot fizetett egy vállalkozás, amelyet állami megrendelésekhez juttatott.

Nüßleinnek és képviselőtársának, Nikolas Löbelnek (CDU) már a botrány kirobbanása után távoznia kellett a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti frakciójából és pártjukból is a maszkbeszerzéshez kapcsolódó ügyek miatt.

Löbel ellen egyelőre nem indult eljárás: a politikus egészségügyi védőmaszkokat szerzett be Kínából egy kórházüzemeltető társaságnak és egy idősotthonokat üzemeltető vállalatnak tavaly tavasszal. Közvetítői munkájával cége 250 ezer euró bevételhez jutott. Az ügyészség még vizsgálja a korrupció gyanúját.

Vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak egy másik képviselő, Mark Hauptmann (CDU) ellen is Türingia tartományban.

A képviselők Nüßlein kivételével a mandátumukról is lemondtak a botrány kitörése után. Georg Nüßlein csak augusztusban tervezi visszaadni a mandátumát, de egykori pártja és frakciója részéről nyomás nehezedik rá, hogy azonnal távozzon. Alfred Sauter is lemondott a CSU-ban viselt tisztségeiről. A korrupciós botránynak szerepe lehetett abban is, hogy a CDU két tartományi választáson, Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban is vereséget szenvedett március 14-én.

A maszkbeszerzések kapcsán már az egészségügyi miniszter, Jens Spahn neve is felmerült, miután kiderült, hogy férje, Daniel Funke cége is adott el maszkokat az egészségügyi minisztériumnak a járvány tavaszi hulláma idején.