Csoda Tübingenben és Rostockban? Németországban középpontban a tesztelés

Csoda Tübingenben és Rostockban? Németországban középpontban a tesztelés

Tübingen látképe. Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Egyetlen járási vezetőnek vagy polgármesternek sem tilos” követni a kiemelkedően sikeres Tübingen vagy Rostock példáját – mondta Angela Merkel. Németországban is sokan szkeptikusak a tübingeni és rostocki járványkezelési csodával kapcsolatban, de a két városban egyelőre működni látszik a “tesztelni, tesztelni, tesztelni” tavaszi hullámból már ismert jelszava. Közben nemrég az iskolás és óvodás gyerekek rendszeres teszteléséről is döntött Németország.

„Egyetlen járási vezetőnek vagy polgármesternek sem tilos” követni a kiemelkedően sikeres Tübingen vagy Rostock példáját – mondta nemrég a szövetségi parlamentben (Bundestag) Angela Merkel német kancellár. Ezzel a kancellár egyben kritikát is megfogalmazott más városok járványkezelésével kapcsolatban, és felszólította őket, hogy alkalmazzák a tübingenihez hasonló módszereket.

Tübingen a fokozatos nyitás egyedi modelljével került a figyelem középpontjába. A tübingeni modellprojekt március közepétől április 18-ig tart, a projektet kutatók is figyelemmel kísérik: a lényege, hogy a város különböző pontjain ingyenes koronavírus-tesztet biztosítanak a lakosságnak, akik aznap szabadon mehetnek bevásárolni, fodrászhoz, étterembe vagy a múzeumba, sőt, akár moziba vagy színházba is. Nem csoda, hogy a modell sikere feltűnést keltett Németországban, hiszen azt látszik bizonyítotani, hogy bizonyos tekintetben vissza lehet térni a normális hétköznapokhoz anélkül, hogy közben a járvány újra berobbanna.

A 90 ezer lakost számláló városban naponta 5000 tesztet végeznek, de folyamatosan nő a tesztek száma. Ezer tesztből átlagosan egy pozitív. Tübingen egyébként nem a közelmúltban kezdte el a lakosság gyors és átfogó tesztelését, hanem már a pandémia kezdetén. Németország más részeivel összehasonlítva itt rendszerint alacsony volt a százezer főre jutó fertőzések száma. Problémát jelenthet viszont, hogy a tömeges tesztelésekhez használt antigén tesztek eredménye meglehetősen bizonytalan. A másik hátránya a módszernek, hogy drága, minden, városi tesztállomáson végzett teszt 15 Euróba kerül az adófizetőknek, ezért felmerült, hogy középtávon ezt a költséget a lakosság fizesse ki. További problémát jelent, hogy a hír hallatán megindult a vásárlási turizmus a dél-németországi Baden-Württembergben található város felé, az elmúlt hétvégén is több ezren érkeztek ide kihasználni a tesztelés utáni szabadság lehetőségét. Bár valamennyit nőtt a fertőzésszám a kísérlet ideje alatt, több hete 35-nél kevesebb új fertőzés jut hetente százezer lakosra, ami alacsony érték. Korábban ezt helyezte kilátásba a szövetségi kormány határértékként, amely alatt egyáltalán bármilyen enyhítésre lehet gondolni.

Angela Merkel kancellár egyértelműen a tesztelés pozitív hatásaira helyezte a hangsúlyt a tübingeni példa kapcsán. Nem csak a városoktól, hanem a tartományoktól is együttműködést kért, utóbbiaktól az iskolai tesztelések feltételeinek megteremtésében. Németországban nemrég döntöttek a szövetségi kormány és a tartományi kormányok arról, hogy elő kell segíteni a rendszeres, heti kétszeri óvodai és iskolai tesztelést, antigén gyorstesztek és otthon végezhető koronavírus-tesztek felhasználásával. Arról, hogy hogyan bonyolítják ezt le, a tartományok maguk döntenek.

Az iskolai és munkahelyi tesztelést nem csak ő tartja kulcskérdésnek. A szigorú lezárások mellett érvelő Karl Lauterbach, a Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti képviselője és egészségügyi szakértője szerint a tübingeni modell sem működik, hiszen a régióban továbbra is emelkednek a számok: szerinte nem kerülhető el a további lezárás, hiába sugallja ezt a modellprojekt. Abban a tübingiai járványkezelés felelősei is egyetértenek az őket kritizáló szociáldemokrata politikussal, hogy szükséges a rendszeres tesztelés az iskolákban, a városon belül ezért ezt már régen be is vezették. Így tett egyébként Rostock is a saját iskoláiban.

Bár Tübingen polgármesterét, a zöldpárti Boris Palmert már Németország top-járványmedzsereként ünneplik, eredetileg egy helyi orvos, Lisa Federle áll az ünnepelt modellprojekt mögött, aki már tavasszal egy tesztbusszal járta a városi idősotthonokat, és tünetmentesen is tesztelte a lakókat. Az orvost Angela Merkel kancellár Szövetségi Érdemkereszttel tüntette ki, a polgármester pedig partner volt a tesztelési törekvésekben.

Külön útra lépett Claus Ruhe Madsen, Rostock dán származású független polgármestere is, ennek köszönhetően a Tübingennél nagyjából kétszer nagyobb lakosságszámú Hanza-városban a koronavírus-járványban másutt csak nehezen elképzelető dolgok történnek. A polgármesternek az az elve, hogy lehetővé kell tenni az életet a járvány idején is, és a polgároknak nem tilalmakra, hanem választási lehetőségekre van szüksége. Az üzleteket már március elején kiniytották, március 20-án pedig a Hansa Rostock első profi futballcsapatként játszhatott több hónapnyi szünet után közönség előtt. A meccset hétszázan nézték meg, bár tény, hogy azon csak a város lakossága vehetett részt, és csak gyorsteszt után. Péntek este megnyitott a színház is, csökkentett létszámú közönséggel, akiken az előadás előtt szintén gyorstesztet végeztek. Pénteken 47,3 volt a városban a heti új fertőzések száma százezer főre számolva.