Szélsőségektől mentesen a migrációról

Szélsőségektől mentesen a migrációról

Glied Viktor: Az európai migráció két arca (Forrás: Ad Librum Kiadó Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki emlékszik a 2015-ös migrációs válság kezdetére, pontosan tudja, hogy a bevándorlás témáját már az első pillanattól átpolitizálták a hazai pártok és a média. Innentől homlokegyenest ellentétes narratívák csaptak össze, amelyek a legtöbb esetben nemcsak az észszerű megoldási javaslatokat nélkülözték, hanem felébresztették azokat a szélsőséges nézeteket, amelyek aztán még inkább ellehetetlenítették az értelmes párbeszédet. De sokszor a migrációról nyilatkozó „szakértők” is csak ezeket a rendkívül leegyszerűsített, szélsőséges narratívákat visszhangozták, ami miatt a mai napig könnyen támad az emberben olyan érzés, hogy kétféle opció létezik a migránskérdés megoldására: a külföldiek maradéktalan befogadása, illetve a teljes elutasítás a migránsokkal szemben. Ezután korántsem meglepő, hogy a szélsőséges megoldások harcában végül a többoldalú, realista elemzések mostanra hiánycikké váltak.

Ezt az űrt tölti be Glied Viktor Az európai migráció két arca című könyve, melyben a Pécsi Tudományegyetem oktatója részletesen elemzi azokat az okokat és kihívásokat, amelyek mellett semmiképpen sem mehetünk el, ha a migrációra keressük a lehetséges válaszokat. A könyv első része a Nyugat-Európába irányuló migráció történetével indít, amely után a szerző a legutóbbi migrációs válság uniós kezelését mutatja be. A mű legérdekesebb része azonban csak ezután következik, ahol a migrációkutató részletesen bemutatja azokat a kérdéseket, amelyek a modern kori népvándorláshoz kapcsolódnak. Ilyen például a biztonság, a multikulturalizmus, az európai iszlám, a liberális demokráciák jövőjének kérdése, de ugyancsak ide tartozik a párhuzamos társadalmak, a szélsőjobboldali veszély elemzése is – vagyis mindazok a társadalmi és politikai dilemmák, amelyek felszínre kerültek a bevándorlás kapcsán. A harmadik részben a szerző a migrációs válság magyar kezelésére koncentrál, nem feledkezve meg a közvélekedés változásának bemutatásáról sem.

Glied nemcsak a tényeket ismerteti, hanem adott esetben kritikával is illeti azokat a válaszokat, amelyekkel az európai politikai elit orvosolni kívánta a migrációs krízist. Legalább ilyen fontos, hogy a szerző – másfél évtizedes migrációkutatói munkásságának birtokában – számos javaslatot is megfogalmaz a könyvében, amelyek eddig elkerülték döntéshozóink figyelmét, legyen szó a fejlesztési és gazdaságpolitikájukról, vagy a kibocsátó országokban a béketeremtés és újjáépítés segítéséről. A könyv legnagyobb érdeme azonban kétségtelenül az, hogy végre kiszakítja a migráció kérdését a szélsőséges nézőpontok fogságából és ezzel megnyitja a teret egy olyan párbeszéd előtt, amelynek célja nem a politikai haszonszerzés, hanem a migrációs válság orvoslása. Habár a kutató hangsúlyozza, hogy ez a kötet nem nevezhető optimista forgatókönyvnek, az ebben megfogalmazott javaslatok mindenképpen hasznosak lesznek azoknak, akik a migrációs válságról gondolkodnak – vagy annak megoldásán fáradoznak.

Glied Viktor: Az európai migráció két arca. Ad Librum Kiadó, 2020. 2990 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/12. számában jelent meg március 19-én.