Ha ezek a gyárak mind munkába állnak, felpörög a vakcinagyártás a világon

Ha ezek a gyárak mind munkába állnak, felpörög a vakcinagyártás a világon

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát készítik elő oltáshoz a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontján 2021. március 28-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődik a héten az Európai Unió által már engedélyezett koronavírus-elleni oltóanyagok gyártása Franciaországban, a Delpharm nevű francia gyógyszergyártó üzemeiben – jelentette be hétfőn a gazdasági minisztérium.

A tájékoztatás szerint a Delpharmnak a északnyugat-franciaországi Saint-Rémy-sur-Avre nevű településen található üzemében szerdától gyártják a Pfizer-BioNTech vakcinát. „Először tesztkészletek gyártásával kezdik, annak szavatolására, hogy minden megfelel az elvárt minőségi normáknak, majd a lehető leggyorsabban átállnak a forgalomba kerülő készletek gyártására” – közölte a gazdasági tárca.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a Delpharm francia alvállalkozót az állam egy 2020 júniusában meghirdetett pályázat keretében támogatja. Az összegnek köszönhetően az amerikai-német oltóanyag ampullába töltése részben Franciaországban történik.

A Delpharm mellett a svéd Recipharm gyártó az amerikai Moderna vakcina gyártását vállalta április közepétől a franciaországi Mont településen található üzemében.

A Fareva május végén, június elején kezdi meg a még az engedélyezési eljárás alatt álló német CureVac oltóanyag gyártását Franciaországban, a délnyugati Pau és a nyugati Val-de-Reuil településen található üzemeiben.

A Sanofi pedig a Johnson & Johnson által gyártott Janssen-vakcinát fogja előállítani a közép-franciaországi Marcy-l'Etoile-ban.

„Ha mindezt összeadjuk, legalább 250 millió adag fog a francia gyárakból kikerülni az év végéig” – hangsúlyozta a közlemény. Ezenfelül a francia Sanofi az év második felére ígéri a saját oltóanyaga piacra kerülését, amennyiben a klinikai vizsgálatok befejeződnek.

Mindeközben évi százmillió adag Szputnyik V vakcina gyártásáról állapodott meg hétfőn az indiai Panacea Biotec vállalattal az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Az RFPI korábban négy indiai gyártóval 752 millió dózis, két kínai céggel pedig 160 millió adag oltóanyag kibocsátásáról állapodott meg.

A TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn közölte, hogy a belgrádi Torlak virológiai intézet az RFPI-vel és az orosz Generium gyógyszergyárral aláírta a megállapodást a Szputnyik V technológiájának transzferéről. A Torlak áprilisban három próbaszériát fog kibocsátani, amelyekből kontrollmintát szállítanak majd Oroszországba, a rendes gyártás a tervek szerint május 20. előtt fog beindulni.