Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Amerikai járványügyi szakértő: az Egyesült Államoknak nincs szüksége az AstraZeneca vakcinájára

Szerző: | 2021. április 07., 18:29 | Külföld

Anthony Faucit, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját beoltják a Moderna vakcinájával (Fotó: NIH/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államoknak nincs szüksége az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinára – mondta szerdán a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök járványügyi főtanácsadója, aki egyébként az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója.

HIRDETÉS - AIP

– Három kiváló oltás áll rendelkezésünkre. Még ha az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) úgy ítéli is meg, hogy ez nagyon jó vakcina, nincs szükségünk még egy nagyon jó vakcinára – mondta Fauci. A szakember hozzátette: elegendő oltásra szerződtek a Moderna, a Pfizer és a Johnson and Johnson vállalatokkal ahhoz, hogy minden igényt kielégítsenek.

Március eleje óta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Egyes vélekedések szerint összefüggés van az oltóanyag és a vérrögképződés között. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, míg mások megerősítették.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága szerdán megerősítette, hogy az AstraZeneca-vakcina előnyei a Covid-19 megelőzésében felülmúlják a mellékhatások kockázatát, de elismerték, a vérrögképződés ritka eseteit fel kell tüntetni a mellékhatások között.

A brit hatóságok pedig azt közölték: a vakcina előnyei a beoltottak óriási többsége számára változatlanul messze meghaladják az alkalmazásával járó esetleges kockázatokat, ugyanakkor azt javasolják, hogy a 18-29 éves korosztálynak lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel.

A felnőtt amerikai lakosság közel 42 százaléka kapott már egy oltást

Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető Covid-19 tanácsadója kedden – szintén a CNN hírtelevízióban – bejelentette: „jó úton haladnak”, hogy hétvégére az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 50 százaléka megkapja legalább az első oltását. – Egyre könnyebb dolgunk van. Részben azért, mert nagyobb a vakcina-kínálat, illetve több helyen, több szakemberrel oltunk – fogalmazott a szakember.

Slavitt nem részletezte számítási módját, kijelentését egyértelműen az oltások ütemének élénkülésével indokolta. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint eddig a 18 év feletti amerikai lakosság 41,7 százaléka kapott legalább egy adag oltást. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ország végzett volna a járvánnyal – fogalmazott a tanácsadó. Hozzátette: még több mint 100 millió felnőtt van, akit nem oltottak be.

A CDC szerdán közzétett előrejelzése szerint május 1-ig akár 588 000 főre is nőhet a koronavírus okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban. Ez a halálozási arány enyhe lassulását vetíti előre a következő három és fél hétben. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által összeállított adatok szerint legalább 556 548 ember halt meg eddig az országban az új típusú koronavírus okozta a Covid-19 betegség következtében.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Amerika, Anthony Fauci, AstraZeneca


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest