Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Koronavírus: menesztették a cseh egészségügyi minisztert

Szerző: | 2021. április 07., 14:01 | Külföld

Jan Blatny, a leváltott cseh egészségügyi miniszter (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jan Blatny leváltását politikai döntésnek minősítette. A helyi sajtó szerint az ügy mögött az állhatott, hogy a tárcavezető nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát.

HIRDETÉS - AIP

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán menesztette tisztségéből Jan Blatny egészségügyi minisztert. A szaktárca új vezetője Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója lett – közölte honlapján a kormány, amelyet az MTI is idézett. Blatny, aki tavaly szeptembertől vezette az egészségügyi minisztériumot, menesztését politikai döntésnek minősítette, amire szerinte a kormányfőnek joga van.

– A lelkiismeretem tiszta. Szakemberként igyekeztem dolgozni, és szakmai érvek, elemzések alapján dönteni – mondta Blatny újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: a kormányfő talán azért lépett így, mert úgy véli, hogy Csehország már túl van a járvány legnehezebb szakaszán.

Milos Zeman államfő már több mint egy hónappal ezelőtt követelte Blatny menesztését, arra hivatkozva, hogy szerinte a tárcavezető nem jó menedzser, és hibás lépéseket tett. Zeman kijelentette: amennyiben Babis nem meneszti Blatnyt, az negatív hatással lesz eddigi jó viszonyukra. Az ellenzék bírálta az államfőt, és azt hangoztatta, hogy Blatny, aki korábban kórházigazgató volt, tisztességesen irányítja az egészségügyet, és szakmailag megalapozott döntéseket hoz.

A sajtó szerint Zeman leginkább azt kifogásolta, hogy Blatny nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban, amiért az államfő nyíltan lobbizott. A hatályos törvények szerint ilyen szakmai ügyben a döntő szó az egészségügyi miniszteré. – Amíg én vagyok a minisztérium vezetője, addig Csehországban nem fognak használni olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség – hangsúlyozta több alkalommal is Jan Blatny, aki a Babis kormány harmadik egészségügyi minisztere volt.

Csehországban már néhány hete lassul a járvány terjedése, és jelentősen csökkent a napi új fertőzések, elhalálozások száma és a kórházakra nehezedő nyomás is. Blatny még miniszterként bejelentette, a javuló helyzetre való tekintettel a cseh kórházak 50 külföldi koronavírusos beteget hajlandóak fogadni kezelésre.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Andrej Babis, Csehország, Jan Blatny, kínai vakcina, koronavírus-járvány, koronavírus-vakcina, Milos Zeman, orosz vakcina


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest