Okirathamisítás miatt bíróság elé állítják a volt portugál kormányfőt

Okirathamisítás miatt bíróság elé állítják a volt portugál kormányfőt

José Scorates volt portugál kormányfő (Fotó: Ordem dos Contabilistas Certificados/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénzmosás és okirathamisítás vádjával bíróság elé állítják José Sócrates volt portugál kormányfőt – idézi a Politico cikkét a Világgazdaság. A 2018-ig a baloldali Szocialista Párt (PS) színeiben politizáló Sócrates esetében az is felmerült, hogy 34 millió euró (12 milliárd forint) kenőpénzt is elfogadott. A pénzmosás kettőtől tizenkét évig, az okirathamisítás három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a déli országban, Sócratesre akár 15 év is várhat.

Az ügyészség korrupcióért is felelősségre akarta vonni Sócratest, de Ivo Rosa, az illetékes portugál legfelső büntetőtörvényszék bírája úgy döntött, hogy a vádak ellentmondásossága, megalapozatlansága, valamint az elévülés ezt nem teszi lehetővé. A Lusa portugál állami hírügynökség szerint Rosário Teixeira ügyész panaszt nyújtott be Rosa döntése ellen.

Sócratest, aki 2005 és 2011 között szolgált Portugália miniszterelnökeként, a lisszaboni repülőtéren vették őrizetbe 2014 novemberében Portugália eddig legnagyobb – Marquis fedőnevű – korrupcióellenes nyomozása keretében. Ez volt az első eset az ország történetében, hogy egy volt miniszterelnököt őrizetbe vettek. A beszámolók szerint a több mint 4000 oldalas vádiratban Sócratest három rendbeli hivatali vesztegetéssel, 16 rendbeli pénzmosással, kilenc rendbeli okirathamisítással és háromrendbeli adócsalással gyanúsítják. Úgy tudni, a bűncselekményeket 2006 és 2015 között követte el.

A dokumentum szerint Sócrates több millió eurós vagyonhoz jutva kulcsfontosságú szerepet játszott egy csalásban, amelyben az Espirito Santo bankbirodalom, illetve a Portugal Telecom távközlési vállalat egykori vezetői is érintettek voltak. Mindkét vállalkozás időközben megszűnt, eurómilliárdos veszteségeket okozva az adófizetőknek és a részvényeseknek is, az egykori vezetőket pedig különböző bűncselekményekkel gyanúsítják, ellenük nyomozás indult. A szocialista politikus ártatlannak vallja magát, az eljárást pedig politikailag motiváltnak tartja.