Felfüggesztették az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával az Egyesült Államokban

Felfüggesztették az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával az Egyesült Államokban

A 2021. március 25-én készült, és április 1-jén közreadott kép a Johnson and Johnson amerikai multinacionális vállalat egyadagos koronavírus elleni vakcinájáról egy hûtõben Washington államban (Fotó) MTI/AP/Ted S. Warren

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) azonnali hatállyal felfüggeszti a szövetségi egészségügyi intézményekben az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával (Janssen), mivel hat embernél is vérrögök alakultak ki az oltás után két héten belül – írja a New York Times, amit a hvg.hu vett észre.

Mint olvasható, az FDA az államokat is arra kéri, hogy szüneteltessék az oltást a vakcinával. Mind a hat érintett nő, 18 és 48 év közöttiük. Egyikük meghalt, míg egy második nő kórházban van súlyos állapotban.

A New York Times felidézi, eddig 7 millió embert oltottak be a vakcinával, illetve további ö millió adag oltást szétosztottak az államok között. A vállalat már Európába is megkezdte a Janssen szállítását, Magyarországra éppen kedden érkezett belőle közel 29 ezer adag. Ezeket a honvédségi oltóbuszos oltásokra szánják, mert alkalmazása egyszerű, egy dózis elegendő a vakcinából. Tolna megyei kistelepüléseken oltanak ezzel a jövő héten.

Az Európai Gyógyszerügynökség még pénteken jelentette be: megkezdte a Johnson and Johnson gyógyszeripari vállalata, a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett oltásokat követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását. A szervezet az AstraZeneca oltását is hasonló okok miatt vizsgálta, és azt jelentette be: lehetséges az összefüggés az oltás és a vérrögképződés egy ritka esetei között. Ettől függetlenül hangsúlyozták: érdemes folytatni a vakcinával az oltást, hiszen előnyei jelentősen meghaladják az esetleges kockázatokat.