Aggasztóan terjed az indiai mutáns Nagy-Britanniában

Aggasztóan terjed az indiai mutáns Nagy-Britanniában

Vizsgálati mintát vesznek koronavírus-tesztre egy kisfiútól az Újdelhi szomszédságában fekvő Noidában 2021. április 15-én (Fotó: MTI/AP/Altaf Kadri)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig 77 esetben azonosították a koronavírus indiai mutációját Nagy-Britanniában az ottani közegészségügyi hatóság szerint. A B.1.617 variánst 73-an kapták el Angliában, és négyen Skóciában. Jelenleg „vizsgálat alatt lévő variánsként” tartják nyilván a mutációt, szemben a brazil és dél-afrikai változatokkal, amelyek már „az aggodalomra okot adó variáns” besorolást kapták – írja a The Guardian.  

A B.1.617-es változatnak elnevezett indiai mutációban az a különleges, hogy két helyen is megváltozott (az E484Q és L452R-nek nevezett mutációkat tartalmazza), így nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyású betegséget okoz, vagy akár annak is, hogy egy már felgyógyult beteget újra megfertőz.

Az ázsiai országban az utóbbi időben új erőre kapott a járvány és 14,2 millió regisztrált esettel valamint több mint 174 ezer halálesettel a világon a második legfertőzöttebb országnak számít az Egyesült Államok után.

Egyes feltételezések szerint a közelmúltban a lazítás mellett főként azért ugorhattak meg a koronavírus-pozitív esetszámok, mert az indiai variánson kívül a brit és dél-afrikai, valamint a brazil törzsek is szabadon tudtak terjedni az országban. Becslések szerint a mutációk húsz százalékkal több kórházi ellátásra szoruló esethez vezethetnek. Tudósok attól is tartanak, hogy a szervezet is nehezebben ismeri majd fel az újonnan kialakult törzseket, amelyek a jelenleg elérhető vakcinák ellen is sokkal nagyobb ellenállást fejthetnek ki. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.