Karanténmentes utazási buborékot nyitott Ausztrália és Új-Zéland

Karanténmentes utazási buborékot nyitott Ausztrália és Új-Zéland

Az operaház Sydneyben (Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 400 napot követően nyitott kötelező karantén nélküli úgynevezett utazási buborékot Ausztrália és Új-Zéland – jelentette a francia AFP hírügynökség. A hír leginkább az utóbbi államnak jó, mivel a turisták 40 százalékát a szomszédos, mintegy 3 órás repülőútra fekvő Ausztrália adja.

A tudósítások közben azt is kiemelik, számos családot szakított szét a koronavírus járvány a két szigeten, a mostani beszámolók szerint az emberek izgatottak lettek, hogy végre utazhatnak.

A két ország többek között a tesztelés és a nagyon alapos kontaktkutatás, és szigorú járványügyi segítségével 2020 ősz elejére szinte minimálisra csökkentette az új fertőzések számát. A járványgörbe tanulságai szerint Új-Zélandon második hullám se nagyon volt, míg Ausztráliában mindössze kétszer regisztráltak napi 700 fölött új esetet. A legfrissebb adatok szerint a 25,7 milliós Ausztráliában 14, míg az 5,1 millió Új-Zélandon 1 új fertőzöttet találtak április 18-án.

A két ország közben nem áll túl jól az oltások terén: az ausztrál közszolgálati ABC szerint a szigetország lakosságának mindössze 5,1 százaléka kapta meg eddig legalább az első adag vakcinát. Ugyanez az arány Új-Zélandon mindössze 1,9 százalék. A beszámoló szerint Ausztráliába április 14-ig 1,1 millió Pfizer-BioNTech és 3 millió AstraZeneca vakcina érkezett. A kormányzat szerint előbbiből mintegy 40 millió adagnak kell megérkezni 2021 év végéig.