Hamarosan elkezdi vizsgálni a Szputnyik és a Sinopharm vakcinákat a WHO

Hamarosan elkezdi vizsgálni a Szputnyik és a Sinopharm vakcinákat a WHO

Oltáshoz készítik elő az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 21-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői május 10-én kezdik meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértőivel közösen a Szputnyik V védőoltás gyártási eljárásának vizsgálatát – írja az MTI a WHO bejelentése alapján.

„A megfelelő gyártási gyakorlatra vonatkozó felülvizsgálat május 10-től június első hetéig tart” – közölte az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete a Reuters hírügynökség megkeresésére.

A WHO és az EMA közös szakértői csoportja jelenleg az orosz Gamaleja intézet által kifejlesztett Szputnyik V megfelelő klinikai gyakorlatát ellenőrzi – közölte még a WHO.

A WHO szakértői április 26-án tárgyalják a Sinopharm kínai gyógyszergyár védőoltását a sürgősségi felhasználásra jóváhagyott vakcinák listájára történő esetleges felvétel szempontjából.

Ezt követi május 3-án a Sinovac kínai gyógyszergyár vakcinájának a vizsgálata. Néhány nappal későbbre várják a döntést.

A nemzetközi szervezet eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford és a Johnson and Johnson vakcináját hagyta jóvá, elfogadva azok biztonságosságát és hatásosságát, útmutatót nyújtva ezzel az egyes országok gyógyszerfelügyeleti szerveinek.