Szerbiában már sejtik, melyik vakcina működött jobban

Szerbiában már sejtik, melyik vakcina működött jobban

A szerb elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb elnököt beoltják a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaggal a kelet-szerbia Majdanpekhez tartozó Rudna Glava faluban 2021. április 6-án (Fotó: MTI/AP/Szerb elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes adatokat közölt a Blic című napilap cikke alapján a Hvg.hu a még zajló szerbiai oltásfelmérésről. A kutatásban felmérték a beoltott, illetve be nem oltott személyek között előforduló megbetegedések számát, azok súlyosságát, illetve a tüdőgyulladás miatt kórházba kerültek számát. A felmérést Kragujevacban végezték el, közel 30 ezer beoltott és több mint százezer nem beoltott vizsgálatával. A bevont polgárok száma alapján az eredmény egész Szerbia területére reprezentatívnak tekinthető, a kutatás a január 1. és március 31. közötti megbetegedéseket tartalmazza.

Az előzetes eredményekből az derül ki, hogy a be nem oltottak között 8,11 százalék volt a tüdőgyulladás előfordulásának aránya, míg azoknál, akik az első adag vakcinát megkapták, ez 2,03 százalékra csökken.Közvetlenül a második oltás beadása után az arány 1,17, három héttel később pedig  0,57 százalékra csökken.

Ugyanakkor nincs ennyire nagy eltérés a különböző oltásokkal immunizáltak adatai között. A legalább egy oltáson átesettek közül mégis megfertőződöttek 2,3 százaléka kapott AstraZenecát, 2,2 százalék kínai vakcinát, 1,8 százalék oroszt és 1,1 százalék Pfizert.

A beoltottak közül tüdőgyulladással diagnosztizáltak 0,7 százaléka kínai oltást kapott, 0,3 százalék oroszt, ugyanennyi AstraZenecát, 0,1 százalék pedig Pfizert. A kórházba kerültek esetében a kínai vakcinát kapók aránya 0,2 százalék, az orosz oltásé 0,1 százalék, a Pfizerrel és AstraZenecával oltottak között pedig a felmérés szerint ez a mutató 0,0 százalék, vagyis senki sem került kórházba.