Befejezi az éhségsztrájkot Navalnij

Befejezi az éhségsztrájkot Navalnij

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abbahagyta az éhségsztrájkot pénteken Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus.

„Az elért haladás és az összes fejlemény figyelembevételével megkezdem az éhségsztrájkból való kiszállást. Ez a szabályok szerint ugyanúgy 24 napig fog tartani, és azt mondják, hogy még nehezebb lesz. Úgyhogy kívánjanak szerencsét!” – írta az Instagramon Navalnij.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus március 31-én kezdett éhségsztrájkba, mert a rossz börtönkörülmények között egyre több egészségi problémája volt, hátfájdalmai miatt megbénult az egyik lába, majd belázasodott és köhögni kezdett. A börtöntelep orvosai azonban nem részesítették őt megfelelő ellátásban, és nem engedték azt sem, hogy a politikus orvosa megvizsgálhassa őt.

Csütörtökön végül egy vlagyimiri polgári kórházban kivizsgálták az ellenzéki politikust, a leleteit pedig ügyvédei közvetítésével eljuttatták a kezelőorvosainak is, akik azt tanácsolták neki, hogy hagyjon fel az éhségsztrájkkal, mert az súlyos egészségkárosodást vagy akár a halálát is okozhatja.

A Navalnij által kért orvosi segítség kezdeti megtagadását az Európai Unió és az USA is elítélte, Brüsszel és Washington is azt követelte, hogy az orosz hatóságok fordítsanak valódi figyelmet az ellenzéki egészségi állapotára. 

A szabadon bocsátása érdekében szerdán a hatósági tilalom ellenére megtartott tüntetéseken az OVD-Info civil szervezet szerint az ország 97 városában 1916 embert vettek őrizetbe. 

Navalnijnak több mint két és fél évet kell börtönben töltenie, miután egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá – állítólagos gazdasági bűncselekmények miatt – kirótt felfüggesztett büntetést.