Rágalmazási pert indítanak a brazil egészségügyi hatóság ellen a Szputnyik V fejlesztői

Rágalmazási pert indítanak a brazil egészségügyi hatóság ellen a Szputnyik V fejlesztői

Oltáshoz előkészített, az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával töltött fecskendők a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Be fogják perelni rágalmazás címén a brazil egészségügyi hatóságot (Anvisa) a Szputyik V vakcina fejlesztői. Az erről szóló bejelentés csütörtökön jelent meg az orosz oltóanyag hivatalos Twitter-oldalán – írja tudósításában az MTI. „Miután a brazil szabályozó szerv, az Anvisa elismerte, hogy nem tesztelte a Szputnyik V vakcinát, rágalmazás címén bírósági eljárást szándékozunk kezdeményezni ellene hamis és pontatlan információ tudatos terjesztése miatt” – áll a közleményben.

Az Anvisa hétfőn, négyórás ülés után úgy döntött, hogy egyelőre nem hagyja jóvá a Szputnyik V alkalmazását, ezért az ország nem fog belőle importálni a brazil kormányzók kérése ellenére. Arra hivatkozott, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő.

Az orosz TASZSZ hírügynökség csütörtökön idézte Gustavo Mendes, az Anvisa gyógyszerekkel és biológiai készítményekkel foglalkozó részlege igazgatója nyilatkozatát, amelyet a CBN rádiónak adott. Ebben azt állította, hogy a szabályozó hatóság nem kapott mintát a vakcinából vizsgálatra, és „nem vizsgálta a replikált adenovírust”. Az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) a héten korábban közleményt tett közzé, amely az Avisa döntését politikai indíttatásúnak minősítette. A kommüniké rámutatott, hogy a brazil tudományos, műszaki és innovációs minisztérium ezzel ellentétes állásfoglalását adott ki, amely biztonságosnak minősítette a vakcinát, és engedélyezte a gyártását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a jelentős francia cégek, köztük a Sanofi gyógyszeripari vállalat vezetőivel videokonferencia keretében tartott tárgyaláson azt kérte, hogy segítsenek változtatni az európai szabályozóknak a Szputnyik V-vel szemben táplált előítéletein. Ezt Pavel Sinszkij, a francia-orosz kereskedelmi és iparkamara vezérigazgatója mondta el a tanácskozás után a TASZSZ-nak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált arra, hogy a cseh gyógyszeripari hatóság a gyártótól kapott dokumentáció hiányosságára hivatkozva elutasította a Szputnyik V további vizsgálatát. Peszkov szerint összefüggés van a prágai döntés és a két ország között kirobbant diplomáciai konfliktus között. Úgy vélekedett, hogy a határozat nem szolgálja a csehek érdekeit.

Közben egyébként Moszkva szemmel láthatóan diplomáciai imázsának javításra is használhatja az oltóanyagot. Miközben ugyanis otthon mérsékelten oltanak vele, a világ számos pontjára, így többek között Magyarországra is komoly mennyiségeket szállítanak. Sőt, ahogy arról korábban beszámoltunk, vannak olyan nyugati, például német, norvég utazási irodák, amelyek oltással egybekötött túrákat szerveznek külföldiek számára a Kreml hallgatólagos beleegyezése mellett Oroszországba.

A 146,1 milliós Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9284-gyel 4 796 577-re emelkedett. Az előző nap csak 7848 új beteget diagnosztizáltak. A növekedés a moszkvai esetszámok megugrásának eredménye, a fővárosból csütörtökön 3215 új esetet jelentettek a szerdai 1840-nel szemben. Országos szinten az aktív fertőzöttek szám 267 285-ra, a halálos áldozatoké 364-gyel 109 731-re, a felépülteké pedig 8442-vel 4 419 540-re emelkedett. A járvány kezdete óta több mint 128,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 323 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 504 832 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.