Brüsszeli bíróság: jogellenes az éttermek és kávéházak bezárását a Covid miatt elrendelő belga intézkedés

Brüsszeli bíróság: jogellenes az éttermek és kávéházak bezárását a Covid miatt elrendelő belga intézkedés

Kávézó Antwerpenben. Képünk illusztráció! (Fotó: Kristaps Grundsteins/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogellenesnek ítélte a koronavírus-járvány visszaszorítására Belgiumban október 28-án bevezetett rendkívüli intézkedést a kávéházak és az éttermek bezárásáról első fokon hozott ítéletében az ügyben eljáró brüsszeli bíróság, a belga kormánynak 30 nap áll rendelkezésére, hogy megfeleljen a határozatnak – közölte a belga sajtó pénteken.

A vendéglátóipar több tucat képviselője által indított perben a bíróság megállapította azt is, hogy Annelies Verlinden belga belügyminiszternek nem volt felhatalmazása az intézkedés meghozatalára, továbbá nem volt joga büntetést kiróni azok be nem tartása esetén. „A belga államot továbbá azzal is vádolják, hogy az intézkedések meghozatala előtt nem tartott konzultációt, megsértve ezzel az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség alkotmányos alapelveit” – közölték.

A bírság 30 napos határidőt szabott a belga kormánynak, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket a jogellenes állapot megszüntetésére. Ha a belga állam intézkedései nem felelnek meg az ítéletnek, akár 250 ezer eurós (mintegy 900 millió forint) bíráság megfizetésére számíthat.

A brüsszeli kabinet a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések némelyikének fokozatos feloldását jelentette be egy héttel ezelőtt. Egyebek mellett a kávézók és az éttermek május 8-tól újra megnyithatják teraszaikat – emlékeztetett cikkében az MTI.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság arról számolt be pénteken, hogy minden járványügyi mutató csökkenő tendenciát mutat Belgiumban. A tájékoztatás szerint az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 3310 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt a hét elején feljegyzett 3540-hez képest, továbbá nyolc százalékkal marad el a múlt pénteken feljegyzett adatoktól.

A belga kórházakba átlagosan naponta közel 201 koronavírusos beteget szállítottak, ez 16 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházban az előző héthez képest 7 százalékkal kevesebb, jelenleg 2779 embert kezelnek koronavírussal, közülük 862 esetében kell intenzív ellátást biztosítani. Ez az adat 5 százalékkal marad el az előz hét számaitól. Naponta átlagosan 39 ember halt meg a vírus következtében, 1,1 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta a 11,5 milliós Belgiumban 986 622 ember szervezetében mutatták koronavírust, és 24 185-en haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben. Beszámoltak arról is, hogy tíz felnőttből több mint három (31,1 százalék) már megkapta legalább az első koronavírus elleni oltást az országban. Ez 2 855 634 embert jelent. Közülük 779 103-en vannak azok, aki már az oltóanyag második adagját is megkapták. Ezzel a belga felnőtt lakosság 8,5 százaléka számít védettnek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.