Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Értékelte a WHO a Sinopharm vakcinát – Nem ajánlja a 60 év felettieknek

Szerző: | 2021. május 04., 07:33 | Külföld

A felhasznált kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák dobozai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Értékelte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm vakcinát, az elemzést Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense foglalta össze a Facebookon, amit a Portfolió szúrt ki.

HIRDETÉS - AIP

Eszerint a WHO az alábbi következtetéseket vonta le a Sinopharm vakcina értékelése után (valójában még nincs befejezett 3. fázisú vizsgálat, ezért csak a közbenső eredményekből tudtak kiindulni): 

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8
 • Mi (a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél. 
 • Közepesen bizonyosak vagyunk abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után a (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
 • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos a (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után a (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony. 
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében a társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt. 
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony a társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását.

 A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken: 

 • A COVID-19 súlyos formája elleni védelem.
 • A védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata.  
 • A kiemelten kockázatosnak tekintett vírusvariánsok elleni védőhatás.
 • Várandósságban való biztonságosság. 
 • Idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem. 
 • A forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.        

A készítményt tehát hatásosnak tartják a vírussal szemben, de nem találják elegendőnek a bizonyítékokat, hogy a készítmény elég hatásos lenne a súlyos covidos megbetegedések ellen, ahogy azt sem érzik megalapozottnak, hogy az időseknél megfelelő immunválaszt vált ki. Minden bizonnyal további kutatásokra van szükség, hiszen a minta nagysága nem volt elég nagy – az oltás biztonságosságát 546, az immunogenicitást 289, a hatásosságát mindössze 209 darab 60 éves vagy annál idősebb emberen vizsgálták.

Mint korábban megírtuk, az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) kínai vakcinával kapcsolatos leirata is arra utal, hogy idősekre lényegében nem tesztelték a vakcinát klinikailag, és egyes indirekt bizonyítékok – így az antitestek szintje – alapján alacsonyabb hatásfok becsülhető. „A Kínán kívül végzett III. fázisú vizsgálatban a vakcina hatásosságának időközi értékelésébe bevonható 60 évnél idősebb személyek aránya 0,63%, (…) a korcsoportra vonatkozóan a súlyos COVID-19-fertőzéssel szembeni védőhatás még nem megbecsülhető. (…) A rendelkezésre álló adatok szerint a neutralizáló antitestek szintje a 60 évnél idősebb személyekben alacsonyabb, mint a 18– 59 évesekben, illetve a neutralizáló antitestek szintje az oltási program befejezése utáni 90. napon a 28. napi értékhez képest nem csökkent.” 

Dobson Szabolcs számításai szerint Magyarországon a Sinopharm vakcina második adagját tekintve a korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8 százalékos a 60-69 évesek, 26,5 százalékos a 70-79 évesek és 10,8 százalékos a 80+ évesek körében.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Egészségügyi Világszervezet, koronavírus, Sinopharm


A komikus, aki körül mindig forr a levegő

A komikus, aki körül mindig forr a levegő

Fia nemierőszak-ügye kapcsán vétette észre magát újra Beppe Grillo egykori politikus, akit az áldozathibáztatás miatt még az általa alapított pártba belépő volt olasz kormányfő is finom kritikával illetett.

Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

Portói csúcs: arccal India felé

Portói csúcs: arccal India felé

A koronavírus-helyzettel, a járvány utáni gazdasági újjáépítéssel és az Európai Unió és India kapcsolatával foglalkoztak az uniós állam- és kormányfők két napos informális találkozójukon.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest