Értékelte a WHO a Sinopharm vakcinát – Nem ajánlja a 60 év felettieknek

Értékelte a WHO a Sinopharm vakcinát – Nem ajánlja a 60 év felettieknek

A felhasznált kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák dobozai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Értékelte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm vakcinát, az elemzést Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense foglalta össze a Facebookon, amit a Portfolió szúrt ki.

Eszerint a WHO az alábbi következtetéseket vonta le a Sinopharm vakcina értékelése után (valójában még nincs befejezett 3. fázisú vizsgálat, ezért csak a közbenső eredményekből tudtak kiindulni): 

  • Mi (a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél. 
  • Közepesen bizonyosak vagyunk abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után a (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
  • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos a (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után a (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony. 
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében a társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt. 
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony a társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását.

 A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken: 

  • A COVID-19 súlyos formája elleni védelem.
  • A védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata.  
  • A kiemelten kockázatosnak tekintett vírusvariánsok elleni védőhatás.
  • Várandósságban való biztonságosság. 
  • Idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem. 
  • A forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.        

A készítményt tehát hatásosnak tartják a vírussal szemben, de nem találják elegendőnek a bizonyítékokat, hogy a készítmény elég hatásos lenne a súlyos covidos megbetegedések ellen, ahogy azt sem érzik megalapozottnak, hogy az időseknél megfelelő immunválaszt vált ki. Minden bizonnyal további kutatásokra van szükség, hiszen a minta nagysága nem volt elég nagy – az oltás biztonságosságát 546, az immunogenicitást 289, a hatásosságát mindössze 209 darab 60 éves vagy annál idősebb emberen vizsgálták.

Mint korábban megírtuk, az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) kínai vakcinával kapcsolatos leirata is arra utal, hogy idősekre lényegében nem tesztelték a vakcinát klinikailag, és egyes indirekt bizonyítékok – így az antitestek szintje – alapján alacsonyabb hatásfok becsülhető. „A Kínán kívül végzett III. fázisú vizsgálatban a vakcina hatásosságának időközi értékelésébe bevonható 60 évnél idősebb személyek aránya 0,63%, (…) a korcsoportra vonatkozóan a súlyos COVID-19-fertőzéssel szembeni védőhatás még nem megbecsülhető. (…) A rendelkezésre álló adatok szerint a neutralizáló antitestek szintje a 60 évnél idősebb személyekben alacsonyabb, mint a 18– 59 évesekben, illetve a neutralizáló antitestek szintje az oltási program befejezése utáni 90. napon a 28. napi értékhez képest nem csökkent.” 

Dobson Szabolcs számításai szerint Magyarországon a Sinopharm vakcina második adagját tekintve a korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8 százalékos a 60-69 évesek, 26,5 százalékos a 70-79 évesek és 10,8 százalékos a 80+ évesek körében.