Döntöttek a britek, a 40 év alattiaknak nem javasolják az AstraZeneca oltást

Döntöttek a britek, a 40 év alattiaknak nem javasolják az AstraZeneca oltást

Képünk csak illusztráció. Mike Judit háziorvos tájékoztat egy férfit, mielőtt beoltja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 9-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) azt javasolta pénteken, hogy a 18-39 éves korosztály nem kiemelten veszélyeztetett – például krónikus betegségekben nem szenvedő – tagjainak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája helyett lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel.

Az MTI által idézett indoklás szerint a vizsgálatok arra vallanak, hogy a fiatalabb korcsoportokban valamivel nagyobb a vérrögképződés egy igen ritka típusának kockázata az oltóanyag beadása után, mint a 40 év felettiek esetében.

A JVCI a múlt hónapban azt javasolta, hogy az AstraZeneca-vakcina helyett a 18-29 év közöttieknek ajánljanak fel más oltóanyagot. A pénteken ismertetett állásfoglalásban ezt az ajánlást terjesztette ki a testület a 18-39 év közötti korosztályra.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) vezérigazgatója, June Raine a JCVI módosított pénteki ajánlására reagálva közölte: az MHRA változatlan álláspontja az, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina kínálta előnyök az emberek óriási többsége számára felülmúlják a kockázatokat.

Az MHRA április 21-ig 242 bejelentést kapott arról, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina alkalmazása után alacsony vérlemezkeszám előfordulásával egy időben alakultak ki trombózisos tünetek. A páciensek közül 49 meghalt. Ebből az oltóanyagból ugyanakkor eddig 28,5 millió dózist adtak be Nagy-Britanniában, és a brit gyógyszerfelügyelet pénteki állásfoglalása hangsúlyozza, hogy rendkívül csekély e ritka trombózistípus előfordulási rátája.

Idehaza eleinte a 60 év alatti korosztálynak adják a vakcinát, március második hetétől az AstraZenecát már a 60 év felettiek oltására is használják.