Megkapta a WHO vészhelyzeti engedélyét a Sinopharm oltóanyaga

Megkapta a WHO vészhelyzeti engedélyét a Sinopharm oltóanyaga

A felhasznált kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák dobozai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megadta a vészhelyzeti engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm oltóanyagának. Az engedély azt jelenti, hogy egy adott oltóanyag hatékony és biztonságos, a szakértői munkacsoport 18 év feletieknek ajánlja, két dózisban – vette észre a Hvg.hu.

Az engedély megadását a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz sajtótájékoztatón jelentette be. Mint hozzátette, a világszervezetnek ezzel már hat oltóanyaga van, melyet a COVAX-programban használhat. A másik kínai vakcináról, a Sinovacról a szervezet a jövő héten dönt.

Az engedélyt eddig öt oltóanyag kapta meg: a Pfizer, AstraZeneca, CoviShield (vagyis az AstraZeneca indiai gyártású változata), a Johnson&Johnson és a Moderna. Mivel azonban ezekre még a nyugati országokban is hatalmas a kereslet, az indiai járványhelyzet miatt pedig a CoviShield vakcinák szállítása gyakorlatilag leállt, nagy szükség van újabb oltóanyagokra. Itt lépett be hatodiknak a kínai gyártású Sinopharm.

Mint a főigazgató hozzátette, a WHO nem hatóság, így engedélye nem kötelező előírás. Arról, hogy végül tényleg alkalmazzák-e az adott oltóanyagot, az adott országok egészségügyi hatóságai döntenek.

A WHO engedélye ellenére a Sinopharm esetében továbbra sincs elég bizonyíték, mennyire hatásos a 60 év feletti korosztályban. A szervezet munkacsoportja (SAGE) a héten tette közzé állásfoglalását az oltóanyagról, miután áttanulmányozta a vakcináról rendelkezésre álló nyilvános adatokat. Eszerint a kínai vakcina hatásosan véd a Covid-19 ellen, de a szervezetnél nincsenek meggyőződve arról, hogy a 60 év feletti idősek és a társbetegségben szenvedők esetében is jó védelem alakulna ki az oltással.

Magyarországon a tömeges oltási programba február 24-én kapcsolódhatott be a Sinopharm, amelyet a magyar hatóságok jóváhagytak, míg az Európai Unió gyógyszerügynöksége, az EMA egyelőre nem.