„Sokba kerül még nekünk, hogy a kormány pénzt ad az oltakozóknak!”

„Sokba kerül még nekünk, hogy a kormány pénzt ad az oltakozóknak!”

Natalija Jakovljević, a szerb Magločistač portál újságírója (fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába akart Szerbia világrekorder lenni a koronavírus elleni oltások tekintetében, nem jelentkeznek elegen az immunizálásra az emberek. Ezért most 3 ezer dinárral, vagyis nagyjából 9 ezer forinttal próbálja őket motiválni a kormány. Natalija Jakovljević, a szerb Magločistač portál újságírója szerint azonban a pénzadomány más célokat is szolgál. Interjú.

Meglepő kezdeményezéssel állt elő a héten a szerb elnök, Aleksandar Vučić, most már fizetnek is az oltakozásért. Mi vezette erre a kormányt?

A szerb elnök politikája már az oltások kezdete óta azon alapul, hogy az országnak Európa élén járnia a lakosság átoltottsága tekintetében. Ám eddig mindössze 3,6 millió adag vakcinát használtak fel, ami annyit tesz, hogy a lakosságnak csak a 30 százalékát oltották be, ami nem elegendő a nyájimmunitás eléréséhez. A szerb kormány természetesen aktívan dolgozik azon, hogy minél többen oltassák be magukat, azonban ezek a kampányok eddig nem voltak gyümölcsözőek, ugyanis a lakosság nagy része még mindig kételkedik a tudományban és az oltásokban, ezért nem mennek el beoltatni magukat.

Szerbia persze már döntött arról, hogy az embereknek kétszer 30 eurót juttat a koronavírus-járvány következményeire hivatkozva, akik most május végéig beoltatták vagy beoltatják magukat, további 3 ezer dinárt kapnának úgy, hogy nem is feltétel, hogy mindkét oltást felvegyék. De el kell mondani azt is, hogy jövőre választást tartanak az országban, így most meg akarják erősíteni a vezető kormánypárt, a Szerb Haladó Párt pozícióit. Persze itt fontos elmondani, hogy mindezeket a pénzügyi adományokat az emberektől még vissza fogják venni, ez nem ajándék, sokba kerül még nekünk ez a segítség. Végül pedig azt is meg kell itt említeni, hogy a kormány ezzel sikeres marketingkampányt csinál a széles néptömegeknek, és különösen sikeres ebben, ha a lakosság iskolázatlan részéről van szó.

Mitől féltek az emberek, hogy nem mentek el beoltatni magukat?

Az emberek nagy része egyszerűen tájékozatlan és a véleményüket bulvárapok írásaira alapozzák, amelyek hamis, illetve félinformációkat terjesztenek. Mikor a koronavírus megjelent Szerbiában, hihetetlen mennyiségű hamis információ jelent meg a vírussal kapcsolatban, most ugyanez a helyzet az oltóanyagokkal. Az emberek így kételkednek a vakcinákban, a tudományban, az oltóanyagok összetételében, már mindenki epidemiológus és immunológus lett és „tudják”, hogy miért nem kell oltatnunk magunkat. Az emberek így félnek az oltóanyagoktól, tartanak a nem kívánt mellékhatásoktól, a hosszú távú következményektől, azonban a koronavírus-fertőzéstől, a szövődményektől és a haláltól már kevésbé félnek.

Persze mindez ellentmondásos, de ez is jól mutatja, mennyire távol vagyunk mi is a civilizált gondolkodástól. Az emberek attól félnek, hogy chipeket ültetnek beléjük az oltásokkal, összeesküvés-elméleteket terjesztenek, amelyek már a sci-fi határát súrolják. D ez nem is annyira meglepő ott, ahol sokan csak azért viszik el a kötelező oltásokra a gyerekeiket, mert különben azok nem mehetnének óvodába. Ráadásul sokszor még az egyetemet végzett emberek is így gondolkodnak.

Most hogy fizetnek, milyen oltások közül lehet választani?

Jelenleg négyféle vakcina áll rendelkezésre Szerbiában, a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyaga, illetve az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm.

Mi a tapasztalat, kik jelentkeznek most elsősorban az oltásokra? Hosszú sorok vannak?

A minap egy belgrádi bevásárlóközpontban 25 eurós vásárlási utalványokat osztogattak a beoltottaknak, ezért feltételezem, a 3 ezer dinárért is sorokban állnak majd az emberek. Most azok is jelentkezhetnek, akik eddig nem regisztráltak, mert nem hittek a vakcinák hatásásosságában. Most hogy fizetnek, elillanhat a hitetlenségük. Ezek az emberek egyrészt azok közül kerülnek ki, akik ezer dinárért is elmentek szavazni, hogy arra szavazzanak, akire kell. Persze, tulajdonképpen botrányos, hogy a pénzért oltatják magukat és nem azért, hogy megvédjék magukat és a szeretteiket. És akkor ott a nyugdíjasoknak nyújtott segítség is, amit vitamincsomag formájában juttatott el nekik a kormány. Tehát minden lépésük arra utal, hogy közelegnek a választások – ilyen kampányt persze még sosem láttunk.

Mindegyik típusú vakcina után fizetnek?

Teljesen lényegtelen, hogy melyik vakcináról van szó, a pénz egyetlen feltétele az, hogy azok kapják ezt meg, akik beoltatják magukat a hónap végéig. Ezért a segítségért egyébként június közepéig lehet jelentkezni az interneten.

Mit mondanak most az emberek arról, hogy már fizetnek is az oltásokért?

Az emberek véleménye megosztott ebben a kérdésben. Az emberek egy része úgy gondolja, hogy minden pénzt el kell fogadni, amit az állam ad, hiszen az a mi pénzünk, amit ha nem kapunk meg, akkor elveszi valaki más. Mások viszont úgy vélik, hogy Szerbia ezzel eladósodik és végül a lakosságnak több pénzt kell majd visszaadnia annál, mint amit kapott. Megint mások ennél is tovább mennek, szerintük minden ilyen, az elmúlt időben adott segítség megalázó, legyen szó akár arról a pénzről, amit a vállalkozóknak adtak a válság következményeinek enyhítésére, amit a lakosságnak és a nyugdíjasoknak nyújtottak, vagy akár arról a 3 ezer dinárról, amit most a beoltottaknak adnak.

Milyen tervei vannak még a kormánynak, hogy oltásra ösztönözze az embereket? Várhatók szankciók is azok ellen, akik megtagadják, hogy beoltás őket?

Vučić nemrég azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az állami szervek munkatársai, a hadseregben vagy a rendőrségen dolgozók jogosultak a fizetett betegszabadságra, ha elkapják a koronavírust. Azonban ha nem védekeznek, az állam lehetővé teszi számukra az oltás felvételét és ki is kezeli őket, azonban nem kapnak fizetett betegszabadságot. Fontos viszont hozzátenni, hogy a szakszervezetek képviselői és a munkajogi szakértők szerint ez nem lehetséges, ugyanis a betegszabadsághoz való jog megszüntetéséhez a munka törvénykönyvét kellene megváltoztatni. De azután is felvetődne a kérdés, hogy ez mennyire volt összhangban az alkotmánnyal.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.