Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Az Indiai-óceánba csapódott a kínai rakéta

Szerző: | 2021. május 09., 07:23 | Külföld

A Hszian szimfónikus zenekar és kórus koncertezik, miközben kilövik a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétát (hátul) a kínai Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból 2021. április 29-én. A rakéta viszi fel a világűrbe a leendő állandó űrállomás főmodulját, amelynek neve Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia. Ez egy újabb nagy lépés Kína űrkutatási programjában, amelynek keretében az utóbbi hónapokban számos jelentős eredményt értek el. MTI/EPA/Matjaz Tancic

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint hajnali 4 óra 24 perckor csapódott be a kínai rakéta az India-óceánba, írja a Telex. A Hosszú Menetelés-5B nevű rakéta –amely  az épülő kínai űrállomás főmodulját vitte fel április 29-én – a Maldív-szigetektől nem messze, az északi szélesség 2,65 fok és keleti hosszúság 72,47 foknál ért földet a Kínai Űrügynökség szerint.

HIRDETÉS - AIP

Arról egyelőre nincs hír, hogy a rakéta darabjai lakott területeken értek volna földet, illetve egyelőre se kép, se videófelvétel nem áll rendelkezésre a becsapódásról.

A Hosszú Menetelés-5B-t április 29-én indították útnak, és azért okozott izgalmat, mert április vége óta zuhant fokozatosan a Föld felé, és az amerikai űrparancsnokság irányíthatatlannak nyilvánította. A feltevést a kínaiak elutasították, jelezve, hogy a Hosszú Menetelés-5B nem lakott területre fog zuhanni, de éppen ennek a hordozórakétának az elődje volt az, amely 2020. május 22-én lakott területre zuhant Elefántcsontparton az ország második legnagyobb városa, Bouaké mellett – teszi hozzá az Index. Ekkor több lakóház megrongálódott, csak a szerencsén múlott, hogy senki nem sérült meg.

A Hosszú Menetelés-5B rakéta a becsapódás előtt a Földközi-tenger és az Arab-félsziget felett haladt át. A zuhanó űreszközt Magyarországról nem lehetett látni. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Hosszú Menetelés 5B, kínai űrrakéta, Maldív-szigetek


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest